perjantai 2. toukokuuta 2014

Cookies, suklaapikkuleivät


Meidän kotikadulle on tulossa iso pihakirppistapahtuma la 17.5.2014. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ja se onnistui niin mukavasti, että tapahtumasta ollaan tekemässä perinnettä! Minäkin aion osallistua tapahtumaan, toista kertaa. Myin viime vuonna jonkin verran gluteenittomia tuotteita - aion myydä myös tänä vuonna. Tarkoituksena ei ole ns. massamyynti, vaan ajatuksena on, että tapahtumasta löytyy myös gluteenittomia vaihtoehtoja. 

Aloitin leipomiset tänään pikkuleivillä. Olen saanut tämän pikkuleivän ohjeen ystävältäni, joka taas on saanut ohjeen mummoltaan. Muutin ohjeen gluteenittomaksi, lisäsin suklaata ja leivoin taikinan cookies-muotoon. Alkuperäisessä ohjeessa taikinatankojen päälle laitetaan paistonkestävällä hillolla raita ja niistä tehdään viipalepikkuleipiä eli Wilhelmiina-keksejä.

200 g pehmeää voita
2,25 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
2 rkl siirappia
3 tl vaniljasokeria
5 dl vaaleita Jytte-jauhoja (sana määrä vehnäjauhoja, jos haluaa tehdä "tavallisia")
2 tl ruokasoodaa
0,5 levyä Pandan tummaa suklaata pieninä kuutioita (1 suklaapalanen 4-6 osaan)

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan. Kananmunan keltuainen erotetaan valkuaisesta ja keltuainen lisätään vaahtoon. Vaahtoon lisätään myös siirappia. Vaniljasokeri, Jytte-jauhot ja sooda sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon. Lopuksi lisätään suklaapalaset. 


Taikina muokataan hyvin sekaisin ja jaetaan 4 osaan. Taikinapaloista leivotaan 2 cm paksuja tankoja. Jos haluaa tehdä viipalepikkuleipiä, tankoja litistetään hieman ja paistetaan sellaisenaan leivinpaperin päällä uunipellillä, 2-3 tankoa pellillä, + 200'C kunnes tankot ovat levinneet ja saaneet väriä - ehkäpä 7 - 10 minuuttia. Kun tangot ovat paistuneet, ne viipaloidaan kuumana noin 2 - 3 cm viipaleiksi ja annetaan jäähtyä hyvin.


Toinen vaihtoehto on viipaloida tangot noin 2 - 3 cm paksuisiksi paloiksi ja litistää noin 1 cm keksiksi ja paistaa uunissa +200'C noin 7 minuuttia. Jos keksit paistaa liian ruskeiksi, niistä tulee kuivahkoja ja murustuvaa. Minun uunilla paistoaika oli tasan 7 minuuttia - 8 min oli jo liikaa :)


Keksien annetaan jäähtyä hyvin pellillä ennenkuin niitä siirrellään tai pakataan. Keksit särkyvät helposti ennen jäähtymistä. 

Ei kommentteja: