perjantai 2. toukokuuta 2014

Gluteenittomat pikkupiirakatLeivoin pieniä kinkkupiirakoita tulevaan pihakirppistapahtumaan. Äitini on löytänyt ohjeen Pellervo-lehdestä 11/2006 nimellä pienet poropiirakat.

Ensin tehdään täyte:

5 kananmunaa
3 dl kermaa
2 dl kuullotettua purjoa
150 g kylmäsavuporoa silppuna tai savukinkkua kuutiona
1 dl persiljasilppua
0,5 tl mustapippuria
(suolaa jos tarvetta)

Persiljanippu, 1 ruukku, katkaistaan ruukusta, huuhdotaan vedellä ja annetaan kuivua talouspaperipalojen välissä (voi vähän painella kädellä niin kuivaa nopeammin). Purjoa leikataan n. 20 cm pala, joka leikataan kahtia ja pestään. Purjo silputaan pienemmäksi ja kuullotetaan paistinpannulla. Annetaan jäähtyä. Persiljanippu silputaan ja mitataan.

Kananmunat rikotaan kulhoon, lisätään kerma, kuullotettu purjo, persiljasilppu, kylmäsavuporo silppuna tai savukinkkukuutiot, mustapippuri, tarvittaessa suolaa ja sekoitetaan keskenään. Tehdään pohjataikina:

5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin tummia Jytte-jauhoja)
1 dl persiljasilppua
140 g pehmeää voita
2 kananmunaa

Jauhot, pehmeä rasva ja persiljasilppu nypitään murumaiseksi, ja siihen lisätään 2 kananmunaa. Taikina muokataan kiinteäksi taikinaksi ja jaetaan 24 osaan. Sen saa tehtyä helposti niin, että leipoo taikinasta tangon, jakaa sen neljään osaan. Jokainen osa leikataan 6 pieneen palaan.


Taikinapaloilla vuorataan 24 muffinssivuokaa niin, että taikinaa tulee vuokakuppien pohjalle ja seinämille. Täytettä annostellaan kupposiin, 2-3 rkl / kupponen niin, että taikinareuna peittyy.


Pikkupiirakoita paistetaan +200'C noin 15-20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Piirakka kestää hyvin pakastamista, joten tätä voi tehdä vaikka vierasvaraksi.


3 kommenttia:

Suviih kirjoitti...

Nämä näyttää ihan mielettömän hyville :)

Aino Uppa kirjoitti...

Ja oli aikas herkullista :)

Anonyymi kirjoitti...

Vaatii ehdottomasti tuommoisen muffinsipellin. Juhliin yritin tehdä, laitoin muffinssivuokiin ja lopputulos oli läsähtäneet, levinneet läjät.