tiistai 29. huhtikuuta 2014

Gluteenittomat munkit


Taas on munkinpaistoaika! Leivon yleensä käsituntumalla, joten tänä vuonna munkkitaikinakin oli taas hieman erilainen kuin aikaisempina vuosina:

5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
0,5 dl ruokaöljyä
n. 5 dl Semper Fin Mix -jauhoja
n. 5 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
1,5 pss kuivahiivaa

Sekoitin lämpimään maitoon sokerit, mausteet ja kananmunat. Sekoitin jauhot ja hiivan sekaisin ja lisäsin seosta osissa koko ajan vatkaten maitoseokseen. Jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa lisäsin öljyn ja sitten loput jauhot. Taikina sai turvota hetken - tarvittaessa lisätään lisää Semperin jauhoja.Leivoin taikinasta palloja, jotka painoin hieman litteämmiksi. Taikinapallojen alle kannattaa laittaa jauhoja, jottei ne tartu kiinni leivinpaperiin tai leivonta-alustaan. Annoin taikinapallojen kohota jonkin aikaa. Lämmitin paistoöljyn wokkipannussa taikinapallojen kohotessa. Kokeilin pienellä taikinapallolla rasvan kuumuutta eli taikinapallo laitetaan paistorasvaan ja kun rasva alkaa heti kuplimaan taikinapallon ympärillä ja pallo nousee kohtuu nopeasti rasvan pintaan, rasva on sopivan kuumaa. Samalla kun laitoin munkkipalleroita paistumaan, muotoilin ne käsissäni rinkilöiksi - jauhotetuilla sormilla tehdään reikä palleron keskelle.Munkit voi paistaa isossa kattilassa tai vaikkapa isommassa paistokasarissa. Olen mieltynyt wokkipannuun, koska siihen mahtuu monta munkkia kerralla ja valmiit munkit voi nostaa hetkeksi yläritilälle "valumaan" ylimääräisestä rasvasta. Jos munkit paistuvat todella nopeasti, levyn lämpötilaa kannattaa laskea, ettei munkeista tule raakoja sisältä ja ettei rasva ylikuumene. Paistoastian kansi kannattaa olla lähellä siltä varalta, jos syttyy rasvapalo - kannen voi laittaa palavan rasvan päälle ja tukahduttaa liekit nopeasti. Liesituuletinta ei kannata pitää päällä munkkien paiston aikana rasvapalovaaran vuoksi. Tuli leviää nopeasti liesituulettimen ja ilmastointikanavien kautta koko asuntoon ja mahdollisesti myös muihin asuntoihin esim. rivi- ja kerrostaloissa.Kun munkit ovat hieman jäähtyneet, ne voi sokeroida esim. pakastepussissa tai lautasella, johon on laitettu hienoa sokeria. Munkkeja tulee noin 20 kpl. Jos haluaa pakastaa osan munkeista, niitä ei kannata sokeroida kuin vasta sulattamisen jälkeen. Pakastetuista munkeista saa kuin juuri paistettuja, kun laittaa jäässä olevat munkit uunipellille ja uuniin +225'C 3-4 minuutiksi (kuten kaupan valmismunkit) ja sokeroi tämän jälkeen.

Hyvää vappua!


10 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Kiitos ohjeesta :) eka vappu gluteenittomana ja pitihän se munkkeja saada. Onnistuivat ja erittäin makoisia ovat :) Klara vappen!

Mini kirjoitti...

Kiitos tästä! Oikein hyviä tuli :)

Anonyymi kirjoitti...

leivoin puolikkaan annoksen eli 2 1/2 dl maitoa ja jauhoja laitoin 5 1/2 dl kananmunan jätin pois allergian vuoksi. Hyviä tuli. Kiitos tästä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos erittäin seikkaperäisestä ohjeesta,palovaroitus.Mielestäni kannattaisi munkkien kohotusalusta kevyesti öljytä,ettei siten joutuisi jauhoja turhaan käryämään paistoastian pohjalle.

Aino Uppa kirjoitti...

Mukava kuulla, että munkkiohje on toiminut :) Makoisaa vappua!

Unknown kirjoitti...

Hei! Luuletko, että taikinan voisi tehdä veteen tai kauramaitoon maitoallergikoille?

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, kyllä taikinan voi tehdä veteen ja kauramaitoon.

Unknown kirjoitti...

Hei, sain hyvän vinkin wokkipannun käyttöön munkin paistossa. Kiitos siitä.

Aino Uppa kirjoitti...

Ole hyvä ☺ En osaa wokata wokkipannulla, mutta munkkien paistoon ja muuhun uppopaistamiseen se on hyvä!

Unknown kirjoitti...

Mitä öljyä käytitte? Onko perinteinen munkkirasva paras vaio käykö myös rypsiöljy?