perjantai 25. huhtikuuta 2014

Gluteeniton kevätkakku


Näin viime vuonna jossakin kakun, joka oli päällystetty pääsiäiskarkeilla. Lähdin liian hitaasti kauppaan karkkeja etsimään, ja kaikki olivat jo päässeet loppumaan sille vuodelle.Tänä vuonna olin fiksumpi ja ostin karkkeja pari pussillista jemmaan, jotta saisin tehtyä pirteän kevätkakun. Tämä olisi mennyt pääsiäisherkustakin, mutta tänä vuonna pääsiäisenä oli muut herkut.

Eilen päätin leipoa jotain hyvää tämän päiväisille kahvittelijoille. Leivoin kääretortun, jonka päällystin kermavaahdolla ja koristelin karkeilla. Tämän kertainen kääretorttu oli seuraavanlainen:

kääretortun pohja:

1 juomalasillinen kananmunia
1 juomalasillinen sokeria
0,5 juomalasillista Semperin gluteenitonta Fin Mix jauhoseosta
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta

Minulla oli aika iso juomalasi ja siihen meni 5 isoa kananmunaa. Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi. Jauhot ym. kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahdoon varovasti vatkaten. Taikina levitetään levyksi leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan uunissa +200'C noin 10 minuuttia tai kunnes taikinalevy on saanut väriä.

Taikinalevyn paistuessa ehtii sekoittaa täytteen:

500 g maitorahkaa
0,5 - 1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
sitruunamehua oman maun mukaan, minun makuun noin 0,5 dl

Kun taikinalevy on kypsä, se kumotaan sokeroidun leivinpaperin päälle, paistamisessa käytetty leivinpaperi irroitetaan taikinalevyn päältä ja annetaan jäähtyä.

Kun taikinalevy on jäähtynyt, täyte levitetään levyn päälle ja koko komeus rullataan kääretortuksi. Jos haluaa muhkean kääretortun, torttulevy kannattaa rullata lyhyemmältä sivulta.

Käärin kääretortun leivinpaperiin ja laitoin sen jääkaappiin vuorokaudeksi. Seuraavana iltapäivänä vaahdotin

2 dl vispikermaa
0,5 dl sokeri
1 tl vaniljasokeria

Leikkasin kääretortun kahteen palaan ja asetin palaset tiiviisti vierekkäin. Levitin kermavaahdon päälle ja koristelin karkeilla. Kakusta tuli pirteän ja keväisen näköinen, maku oli sopivan sitruunainen.


Ei kommentteja: