tiistai 12. elokuuta 2008

Sämpylää ja mokkaruutuja Masa-Liisa

Lähikaupan pakastekaappiin oli ilmestynyt Provenan puhdaskaura porkkanasämpylöitä. Ja täytyypä sanoa, että ovat tällä hetkellä parhaita sämpylöitä, mitä kaupasta saa! Pussissa on 4 isoa pitkulan muotoista sämpylää ja ne ovat rakenteeltaan kuin "tavalliset" sämpylät. Todella hyvä löytö!!

Innostuin taas leipomaan jotain hyvää leivän lisäksi. Tein mokkaruutuja, jotka tunnetaan Satakunnan suunnalla nimellä Masa-Liisa - ilmeisti reseptin luojien mukaan... Ohjetta piti sen verran muuttaa, että vaihdoin vehnäjauhon tilalle keliaakikolle sopivat jauhot. Ohjeesta tulee iso uunipellillinen:

mokkaruutujen pohja:

3 kananmunaa
4½ dl sokeria
4 2/3 dl riisijauhoja + 2 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl kaakaojauhetta (van Houten tms.)
3 tl vanilliinisokeria
3 3/4 tl leivinjauhetta
2 1/4 dl voisulaa (n. 225 g kiinteänä)
2 1/4 dl maitoa

Ainekset sekoitetaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä - kuivat aineet voi sekoittaa etukäteen keskenään. Paistetaan +225'C 10 - 15 min

kuorrutus:

225 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3 - 4 rkl vahvaa kahvia
4 rkl voisulaa

Sekoitetaan tasaiseksi. Kuorrute saa olla notkeaa - voi olla että kahvia tarvitaan hieman enemmän. Levitä kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle ja anna jäähtyä. Leikataan ruuduiksi.

Tarjosin mokkaruutuja kahvin kanssa kyläilijöille ja kyllä maistui!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Aino! Olipas hauskaa että löysin blogisi, itseasiassa sitä kautta että yritin googlen avulla etsiä uusia gluteenittoman leivän reseptejä.. Aionkin ehdottomasti hyödyntää osaamistasi ja kokemuksiasi tällä saralla! :D Itse sain keliakiadiagnoosin vajaa vuosi sitten ja kokemukset ovat monessa asiassa olleet samankaltaisia. Oikeastaan matkustellessa olen törmännyt suurimpiin harmistuksiin asian tiimoilta. Keliakiaa tai gluteenittomuutta ei tunneta kaikkialla kuten meillä. Itse olen leiponut lähinnä leipää, Fibrexin sokerijuurikaskuidulla saa kivasti "muhevuutta" ja maistuvuutta leipään, kuten myös psylliumilla. Keliakialiiton Anna-Kaisan vuokaleipäresepti on ollut kovassa käytössä, mutta kaipaahan sitä vaihtelua! Olen muuten samaa mieltä noista provenan porkkanasämpylöistä, nam nam! Kannatta ostaa s-kaupasta, ovat halvempia.. Mutta kiitos siis ohjeista ja kokemuksista gluteenittomana elämisestä! :)

Terveisin,
Krisse