keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Raparperipiirakka ja perunarieska

Sain eilen veljeltäni nipun raparperia ja mietin, mihin käytän sen. Tein gluteenittoman piirakan. Huuhdoin ja pilkoin raparperit ja keitin sokerin kanssa. Raparperista irtoaa paljon nestettä, joten laitoin raparperit sellaisenaan kattilaan ja lisäsin sokeria maun mukaan.

Kun raparperit oli pehmenneet, otin kattilasta erilleen n. 5 - 7 dl "mössöä" ja lisäsin siihen 1 dl perunajauhoja (pieneen määrään kylmään veteen sekoitettuna). Loput mössöt laitoin pakasterasioihin ja teen niistä myöhemmin ehkäpä samaista piirakkaa.

Otin pohjan ohjeen Keliakialiitolta tilaamastani kirjasta "Hapanleivästä sacherkakkuun", taisi olla omena-rahkapiirakan pohja:

100g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta (sekoitin itse riisi-, maissi- ja tattarijauhoa 1/3)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelijauhetta (½ tl riittäisi)

Voi ja sokeri vaahdotetaan keskenään, lisätään kanamuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Laitoin piirakkavuokaan (halk. n. 30 cm) leivinpaperin ja painelin taikinan vuoan pohjalle ja reunoille. Kaadoin raparperiseoksen pohjan päälle ja paistoin uunissa +225'C kunnes reunat olivat saaneet väriä. Piirakka on hyvää esim. vaniljajäätelön kanssa.

Sitten tein taas perunarieskaa. Tällä kertaa tein taikinan keitetyistä uusista perunoista tehdystä perunaraasteesta ja riisipuuron jämistä =). Resepti on sinnepäin (kouralla mitattu):

1½ kg keitettyjä perunoita raasteena
2 dl kylmää riisipuuroa
4 - 5 dl tattari-riisijauhoseosta
1½ tl ruokasoodaa
1 dl sokerijuurikaskuitua
2 tl suolaa
2 kananmunaa

Sekoitin taikinan yleiskoneella. Taikina kannattaa käsitellä nopeasti, ettei se lämpiä. Perunarieska pitää leipoa kylmänä. Näin minulle opetti pitkän linjan keittiöemäntä opiskeluaikana työharjoittelussa. No takaisin leivontaan... Otin taikinasta lähes nyrkin kokoisia palloja ja taputtelin ne tattarijauhojen kanssa tasaisiksi. Pistelin rieskat haarukalla, ettei kuori kupruile ja tee ilmataskuja. Isolle uunipellille mahtuu 4 rieskaa. Taikinasta tulee 12 - 15 rieskaa riippuen rieskan paksuudesta. Perunarieska on sitä parempi, mitä ohuempi se on, max ½ cm =). Paistoin rieskat + 225'C kunnes rieskan pinta oli saanut väriä.

Perunarieskataikinaan laitetaan aika vähän jauhoja perunamäärään verrattuna. Huomasin, että tattarijauho on hyvä rieskan leivontaan. Se on samantyyppinen kuin ohrajauho, jota olen käyttänyt "tavallisiin" perunarieskoihin. Perunarieskasta tulee siis hyvin samanlainen kuin "tavallisesta" perunarieskasta.

Ei kommentteja: