keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

Charlotte russe eli kilpparikakku

Olen innostunut leipomaan gluteenittomia kääretorttuja. Sitten kun pelkkä kääretortun leipominen ei enää riittänyt, tein charlotte russen =)! Ja tulipa sitten taivaallisen hyvää - vaikka itse sanonkin =)

Kääretortun tein seuraavanlaisella ohjeella:

4 kananmunaa
1½dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl Sunnuntai Vähäproteiinisia jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Paistoin + 225´C 5-8 min kunnes pinta oli vaalean ruskea. Ja kumosin pohjan sokeroidulle voipaperille jäähtymään.

Täytteeksi laitoin paseerattua karviaismarjasosetta - siemenet pois siivilän avulla. Karviaismössö oli vaaleanvirhreää, joten "kääriäisestä" tuli kivan näköinen.

Sittenpä tein charlotte russen sisuksen:

4 liivatelehteä
½ dl kuumaa vettä
4 dl vispikermaa
200g Sunnuntai-vaniljatuorejuustoa - tai mitä se nyt oli =)
200g Hovi maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria tai maun mukaan (kourallinen)
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunamehua

Ensin liivatteet likoamaan. Vedenkeittimellä kuumaa vettä tulemaan.
Leikkasi kääriäisen viipaleiksi ja vuorasin pienehkön kulhon - halkaisijaltaan ehkä 20 - 25 cm - ensin elmukelmulla ja sitten kääriäisviipaleilla.
Vatkasin kerman omassa kulhossaan - ja Hovi-tuorejuuston omassaan.
Liivatteet on lionnut pehmeiksi, ylimääräisten vesien puristus ja liivatteet kuumaa kestävään kippoon. Liuotin liivatteet kuumaan veteen ja lisäsin liivateliuoksen Hovi-tuorejuustovaahtoon koko ajan vatkaten. Sitten lisäsin vaniljatuorejuuston ja vatkasin edelleen.
Lisäsin kermavaahdon, sokeria ja sitruunamehun tuorejuustovaahtoon. Maun tarkistus. Lusikoin tuorejuustoseoksen kääriäisillä vuorattuun kulhoon - painelin seosta sen verran, että vaahtoa meni kääriäisviipaleiden väliin - niitähän ei saa aivan tiiviisti toisiansa vasten, kun ovat pyöreitä muodoltaan...
Laitoin vaahtoa sen verran, että sitä tuli kääriäisviipaleiden yläreunaan saakka. Sitten kulho jääkaappiin, peitettynä. Ihanteellista on, jos charlotte russe saa olla jääkaapissa yön yli - makustuu ja hyytyy rauhassa.
Hyytynyt charlotte russe kumotaan tarjoiluvadille. Vadille voi asetella tuoreita marjoja ja esim. sitruunamelissan lehtiä tms. Tyttäreni mielestä russe näyttää kilpikonnalta, ja hän ehdotti, että tehdään sille vielä pää ja kilpparikakku olisi valmis. Hauska idea =)

Vaahtoa ja kääriäisviipaleita oli yli kulhon, joten ladoin ylimääräiset viipaleet tavalliselle lautaselle vierekkäin ja ylimääräisen vaahdon kasaksi päälle ja lautanen jääkaappiin. Herkku hyytyi reilussa tunnissa niin, että saimme alkumaistiaiset heti miten. Hyvää kahvin kanssa!

Ei kommentteja: