tiistai 15. heinäkuuta 2008

Gluteenitonta leivontaa

Innostuin leipomaan gluteenittoman täytekakun ja pikkuleipiä tyttären synttäreille. Täytekakun pohjan ohjeen otin Hapanleivästä sacherkakkuun-kirjasta, jonka tilasin Keliakialiitolta. Leivoin 6 kananmunan kakun:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Gluteenittomana jauhona käytin Sunnuntain Vähäproteiinista jauhoseosta ja kakkuvuoan jauhottamiseen käytin maissijauhoja. Kakku onnistui todella hyvin - näytti aivan tavalliselta vehnäjauholla leivotulta pohjalta - ja se myös maistui hyvälle! Ehkä jopa jollain tapaa maukkaammalle kuin vehnäjauhopohja. Mistähän sekin johtuu... Olin todella innoissani kakusta, sillä en odottanut sen onnistuvan noin hyvin!!

Pikkuleipien ohjeen muokkasin yhdestä vanhasta opiskeluaikana saadusta vaniljavannikkeen ohjeesta:

200g voita
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 dl Sunnuntai Vähäproteiinista jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pehmeä voi ja sokerit vaahdotetaan keskenään ja kananmuna lisätään vaahtoon vatkaten. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon. Taikinasta tulee pursotettava, esim. vannikkeita, kirjaimia, numeroita tms.

Paistoin pikkuleivät + 200`C. Pikkuleivistä tuli vähän liian mureita - jauhoja oli ehkä liian vähän tai jauhon olisi pitänyt olla erilaista. Maku oli kerrassaan mainio - suussasulavan hyvää!

Olen tilannut paikalliseen markettiin omenakuitua ja ajattelin kokeilla sitä sekä kakku- että pikkuleipäohjeeseen, jahka saan kuidun. Testauksia siis tulossa.

Ei kommentteja: