torstai 17. heinäkuuta 2008

Peltileipää

Löysin Citymarketista Moilasen leipomon Flatbread-tuotteen pakastekaapista - oli muutes ihan hyvä tuote =). No siitä innostuneena ajattelin leipoa itsekin jotain leivän tapaista. Ostin reilu vuosi sitten yleiskoneen, jota minun pitäisi käyttää reilusti, että se tienaisi itsensä takaisin... No ei muuta kuin yleiskone pöydälle ja jauhot esiin! Leipätaikinasta tuli seuraavanlainen:

7½ dl vettä
n. 3 dl kaurapuuroa (veteen keitetty, suolaa ½ tl)
2 tl suolaa
½ dl sokerijuurikaskuitua
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavarouhetta/-jauhetta
8 dl Finaxin karkeaa jauhoseosta
4 dl Risentan tattarijauhoja
2 dl Risentan riisijauhoja
2 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa (rkl = Jamie Oliverin rkl =))
1 dl rypsiöljyä

Ja taisipa joukkoon luiskahtaa jotain kuivattua yrttiäkin... ehkä persiljaa... Siis kaikkea kivaa =) Taikinasta tuli aika löysä, joten laitoin sen isolle, syvälle uunipellille. Paistoin + 200'C kunnes oli kypsä - kelloa ei tullut katsottua... ehkä 30-45min...
Leivästä tuli rakenteeltaan kuin ohrarieska, jossa on hiivaa, ja vehnäjauhoja mukana. Ja maku oli meidän perheen mielestä kerrassaan mainio! Tuoretta lämmintä leipää, voita ja maitoa, NAM!

No ei se leipominen ihan nappiin mennyt... Leipomus jäi kiinni leivinpaperiin! Jouduin kääntämään leivän ylösalaisin ja vetämään paperin varovan napakasti irti pohjasta. Tekisi mieli sanoa, että vika oli leivinpaperissa - siltä se ainakin näytti =(. Luulin ensin, että pellille meni vahingossa voipaperia, mutta kyllä se vaan oli leivinpaperia... Olisiko pitänyt käyttää voita öljyn asemesta... Tai voidella leivinpaperi ennen taikinan laittoa tai... Olen suunnitellut ostavani pari teflonista leipävuokaa, ja jahka saan hommattua ne, niin kokeilen taikinaa leipävuokaan. Pitänee kirjoittaa seuraavaan kauppalappuun LEIPÄVUOAT, jotta muistan asian myös kaupassa ollessani =)

Seuraavan aamun kommetti:

Leikkasin illalla peltileivän suorakaiteen muotoisiksi ruuduiksi ja osa pakastin. Jätin pari palaa muovipussiin yöksi huoneenlämpöön aamupalaa varten. Yleensä itseleivotut gluteenittomat leivät ovat muuttuneet kuivahkoiksi ja kovemmiksi yön aikana. Mutta tämä peltileipä oli aamulla edelleen kuin vastaleivottua! Syynä lienee taikinassa ollut kaurapuuro, joka antaa leivälle kosteutta. Taikinasta taisi tulla aika hyvä =)

Ei kommentteja: