perjantai 11. heinäkuuta 2008

Ruoanvalmistuksesta

Keliakian virallisesta diaknoosista on nyt puolitoista kuukautta. Arki pyörii ihan hyvin. Gluteenittoman ruokavalion toteuttaminen on onnistunut hyvin. Kerran olen syönyt epähuomiossa gluteiinia, kun en ajatellut, että soijakastikkeessakin on vehnää... Mutta vahingosta viisastuneena olen entistä tarkempi.

Olen kokeillut kastikkeen teossa gluteenittomien jauhojen lisäksi perunajauhoja. Ajattelin ensin, että kastika mahtaa olla kiisseliä perunajauhosuurustuksella tehtynä, mutta hypoteesi oli väärä. Kastikkeesta tulee todella hyvä perunajauholla. Ripottelen perunajauhoa lihojen ruskistamisen loppuvaiheessa suoraan lihojen päälle ja lisään nesteen - 300 - 400 g lihaa ja pari ruokalusikallista jauhoja. Olen myös kokeillut Floran ruoka kevyt&paksu -ruokakermaa esim. broilerisuikaleiden kanssa. Kastike ei tällöin tarvitse suurustusta ollenkaan. Todella hyvä tuote!

Sain Jokesilta vastauksen kyselyyni hyvästä gluteenittomasta sämpylästä. Tuotteella ei ole sen hienompaa nimeä kuin Luontaisesti gluteeniton vaalea sämpylä. Tuotetta saa tukuista. Jokesilta ehdotettiin, että ehkäpä lähikauppias voisi tilata sämpylää tukusta. Pitää kysäistä. Olen myös ajatellut tilauttaa kauppiaalla Farinan omenakuitua. Sitä suositellaan makeisiin leivonnaisiin kuitulisäksi. Olisi mielenkiintoista testata leivonnassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saat syödä soijakastiketta. Sen valmistukseen käytetään vehnää, mutta lopputuote on gluteeniton. Luvan on antanut itse Keliakialiitto (aiheesta ollut juttua Keliakia-lehdessä), joten kyseessä ei ole mikään urbaani legenda :)

Marko kirjoitti...

Niinpäs saankin =). Katsoin Keliakialiiton sivuilta jutun. Hyvä tieto näun kiinalaisen ruoan ystävälle =)