maanantai 28. heinäkuuta 2008

Mökkeilyä, makkaraa ja muurikoita -ja paluu arkeen

Kävin viikonlopun mökillä perheen kanssa. Sääkin salli mökkeilijöitä ja siellä oli kiva puuhastella kaikenlaista halkohommista uimiseen. Sai saunoa joka päivä - ja kokata kaasuhellalla! Oli ihanaa istua mökin pihalla ja kuunnella sitä, ettei kuulunut mitään - jopa hyttyset oli hiljaa =). Voi sitä mökkeilyn autuutta...

Mökillä olemiseen kuuluu grillaus. Onneksi grillattavaa löytyy gluteenittomana vaikka kuinka paljon! Grillimakkarat, joita olen tutkaillut ovat olleet kaikki gluteenittomia. Myös muuta grillattavaa löytyy gluteenittomana: grillettejä, marinetteja, erilaisia vartaita, lihoja...

Ja jälkiruoaksi tietenkin muurinpohjalettuja! Olen kokeillut Farinan Lettujauhoseosta ja itsetehtyä taikinaa. Valmis lettujauhoseos on sinänsä helppo, kun siihen ei tarvitse lisätä kuin neste ja kanamuna - taikinan annetaan turvota ½ tuntia. Mutta eipä tuo itsetehty lettutaikinakaan ole sen vaikeampi =). Itsetehtyyn taikinaan olen käyttänyt riisi-maissijauhoseosta ja olen laittanut jauhoja suhteessa puolet nestemäärästä. Esim:

5 dl maitoa
2½ dl gluteenittomia jauhoja
1 kananmuna
sokeria maun mukaan
½ tl suolaa
voita paistamiseen

Taikinan annetaan turvota vähintään ½ h, mielellään pidempäänkin.

Farinan lettujauhopaketti on kätevä, sillä pieni laatikko vie vähän tilaa ja tarvittavat kuivat aineet on valmiiksi annosteltuja kahta ½ l taikina-annosta varten. Ja mitä itse lettuihin tulee, niin muurikkaletut onnistuu gluteenittomana todella hyvin ja niistä tulee hyvän makuisia - niin hyviä, että ne kelpaavat oikein hyvin myös "taviksille". (Esim. kaikki leivät ei kelpaa - ja jotkut ovat sellaisia, ettei niitä viitsi "taviksille" edes tarjota!)

Mökkeilyn jälkeen palasin arkeen. Eteisen lattialla odotti Kelan päätös ruokavaliokorvauksesta - käsittelyyn kului aikaa lähes 2kk. Olen miettinyt tätä suomalaista sosiaaliturvaa ja kaikenlaisia tukia ja avustuksia, mitä Suomessa on mahdollista saada. Harvassa maassa jaetaan väestölle sellaisia rahoja, mitä Suomessa jaetaan - olipa kyseessä mikä tahansa sosiaalinen etuus - työttymyyspäiväraha, lapsilisä, keliakian "tuoma" ruokakorvaus jne... Joskus ihmettelen, millä perusteella korvauksen suuruus arvioidaan... Esimerkiksi tällä keliakiakorvauksella saan paikallisesta kaupasta 2 tuoretta gluteenitonta leipää ja 1 keksipaketin - tai muutaman laatikollisen jauhoja... Mutta saan valtiolta kuitenkin kädenojennuksen perheeni suurentuneihin ruokakuluihin =).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei.
Onnistuuko tällä kettureseptillä myös pannukakku?

Aino Uppa kirjoitti...

Hei! En ole kokeillut tehdä pannaria tästä Farinen lettujauhoseoksesta, mutta luulenpa, että onnistuu. 30×40 cm pelti tms. paistoastia on varmaankin sopiva ko. annokselle.