maanantai 21. heinäkuuta 2008

Keliakia Facebookissa ja Suomessa

Katselin Facebookia keliakian näkökulmasta - ja kohtalotovereita etsiäkseni. Sieltä löytyy esim. ryhmä suomalaisille keliakianuorille ja avoin ryhmä iästä riippumatta nimellä "keliakia". Tutustuin myös kansainväliseen ryhmään "Celiac Awareness", joka painottuu jäsenistöltään Yhdysvaltoihin. Ryhmissä voi keskustella keliakiasta, jakaa kokemuksia ja reseptejä. Ihan mukava tapa löytää kohtalotovereita.

Suomessa on keliaakikkoja paljon, arvion mukaan jopa 2% väestöstä - suurin osa tietämättään. Nykypäivänä keliakiatutkimukset aloitetaan varmasti paljon herkemmin kuin vaikka 10 vuotta sitten, jolloin keliakiaa pidettiin harvinaisena ja epätodennäköisenä diagnoosina vatsaoireisiin. Uudessa Keliakia-lehdessä kerrottiin uudesta pikatestistä, jolla saadaan diagnoosi nopeasti. Virallinen diagnoosi tehtänee jatkossakin kuitenkin koepaloista.

Keliakiasta sanotaan, että se kulkee suvussa. Meidän suvussa ei ole kuin kaksi diagnosoitua keliaakikkoa, tätini ja minä - piilokeliaakikkoja voi tietenkin olla. Omista lapsistani testattiin heti toinen, sillä hänellä on ollut aina vatsan kanssa ongelmia. Keliakiaa ei kuitenkaan löytynyt. Olen optimisti ja uskon, että toinenkin lapsi testataan heti, jos jotain oireilua ilmene - "sukurasituksen" vuoksi. Lasten ei siis tarvitse "kitua" kymmentä vuotta diagnoositta, kuten minulle kävi.

6 kommenttia:

LempiSisko kirjoitti...

Loysin sun blogin facebookin kautta.
Mun aidilla & sisaruksilla kaikilla on kelialkia. Ma asun Usassa & aikaisemmin tana vuonna Suomessa kaydessani todalla yllatyin kuinka paljon gluteeinittomia tuotteita Suomesta loytyy. Jopa ravintoloissa & kahviloissa! Taidetaan olla samalla tasolla taalla ku Suomessa oltiin yli 15 vuotta sitten kun mun aiti eka diagnosoitiin.

Aino Uppa kirjoitti...

Suomessa on hyvin tarjontaa gluteenittomista tuotteista. Ja lisää tulee koko ajan.
Joidenkin tuotteiden kanssa saa olla tarkkana, sillä tuote kuvataan jopa luontaisesti gluteenittomaksi, mutta tuoteselosteen loppupuolella kerrotaan, että se sisältää jäämiä muista viljoista. Eli ei välttämättä olekaan gluteeniton...

Anonyymi kirjoitti...

missä luontaisesti gluteenittomassa tuotteessa on maininta, että voi sisältää jäämiä muista viljoista? En ole sellaista gluteenittomien tuotteiden joukosta löytänyt.

Aino Uppa kirjoitti...

Yksi tällainen tuote oli jonkun valmistajan riisihiutalepaketti, jossa sanottiin, että tuote on luontaisesti gluteeniton, niinkuin riisi onkin - ja luettaessa paketin etikettiä eteenpäin tekstissä varoitetaan muiden viljojen jäämistä. Tuote valmistetaan ilmeisesti tuotantolaitoksessa, jossa käsitellään muita viljoja.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Aino,

Voisitko lähettää sähköpostissa jonkun helpon reseptin, kun minulla on n. 30 vierasta ja yksi on gluteenitonta valiota käyttävä.

Makean puolen jo suht.koht. tiedänkin, mutta varsinkin sellainen suolainen pala.

Kiitos mahdollisesta tiedosta:

Hilkka Mattila, sähköposti:
hilkka.mattila@suomi24.fi.

Unknown kirjoitti...

Hei Aino !

Löysin blogisi kun etsin sienipiirakan ohjeita :).
Minulla todettiin virallisesti keliakkia nyt kesäkuussa kun kävin testeissä ja vatsan
tähystyksessä. Aloin epäillä kun tädillä oli ollut samoja oireita, kuin minulla.( Iholla rakkuloita jotka kutisivat ja maha sekaisin )

Kiitos näistä ohjeista aijon jatkossakin käyttää :)