lauantai 2. lokakuuta 2010

Gluteeniton porkkanapiirakka

Äitini teki viime talvena todella hyvää gluteenitonta porkkanapiirakkaa - ja se jäi "kummittelemaan" mieleeni. Suomussalmella käydessäni maistoin Ämmän leivän versiota tuotoksesta, muttei se ollut yhtä hyvää kuin äidin leipoma.

Serkkutyttö oli tulossa laittamaan hiuksiani, joten ajattelin, että nyt olisi hyvä syy leipoa vaikka sitä liian kauan haaveilemaani porkkanapiirakkaa:

3 dl sokeria
4 kananmunaa
1 dl riisijauhoja (Risenta)
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
1 tl ksantaania
6 dl raastettua porkkanaa
2 dl öljyä

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan, kuivat aineet mitataan erilliseen kuppiin, sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon - ohjeessa on tarkoituksella sekä soodaa että leivinjauhetta =). Tämän jälkeen lisätään porkkanaraaste ja öljy, ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Laitoin taikinan uunipellille leivinpaperin päälle ja paistoin +175'C 25-30 min. Uunipelti oli iso, 60 cm leveän uunin vakiopelti - ja ainakin minun maun mukaan piirakasta tuli liian ohut. Eli jos haluaa todella muhkean piirakan niin pienempi pelti/vuoka on parempi - ehkäpä se minun lähes joka tuotoksessa vilahtava lasagnevuoka 30x40 cm...

Jäähtyneen piirakan päälle tehdään kuorrute:

200 g sulatejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
100 g sulatettua voita
4 - 5 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria

Juusto ja sulatettu voi sekoitetaan keskenään - sähkövatkain on ehkä paras, jotta kuorrutteesta tulee tasainen. Seokseen lisätään sokerit. Tomusokeria voi laittaa maun mukaan. Kuorrutteen on tarkoitus olla notkeaa, muttei liian löysää - samantyylistä kuin levitteet. Kuorrute levitetään piirakan päälle ja jos haluaa, pinnalle voi ripotella manteli- tai pähkinärouhetta. Ja täytyypä sanoa, että tuli hyvää =). Koska ohjeessa on öljyä ja porkkanaa, piirakan rakenne ja tekstuuri on samanlainen myös seuraavana päivänä - ei kuivahda, kuten gluteenittomat tuotteet monesti tekee...

2 kommenttia:

Nipsu kirjoitti...

Noh. Tulihan tuosta "ihan syötävää"... Niinkuin yksin kerralla koko pellillinen syötävää :D Eli kaunis kiitos mainiosta piirakka ohjeesta sinulle!

Aino Uppa kirjoitti...

Mukava kuulla, että piirakka on maistunut!