maanantai 4. lokakuuta 2010

Gluteeniton kinkkupiirakka

Meidän perheen harrastuksena on kansainvälinen toiminta. Meillä on ollut kaksi vaihto-oppilasta ja kolmas on tulossa kevääksi, jahka ensin asustelee tuttavan luona syyslukukauden. Lisäksi meillä on ystäväperheohjelmasta yksi ulkomaalainen opiskelija, joka halusi tutustua suomalaiseen perheeseen ja sen arkeen. Viikonloppuna sekä vaihto-oppilas että ystävä olivat meillä kyläilemässä - ja taas oli kerrassaan mainio syy leipoa jotain =). Tällä kertaa tein kinkkupiirakkaa teen ja kaffen kaveriksi:

Pohja:
100 g pehmeää voita
1 dl riisijauhoa (Risenta)
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
0,5 dl kylmää vettä
ripaus suolaa

Voi, jauhot ja suola nypitään muruseksi, vesi sekoitetaan muruun ja muokataan taikinaksi. (Taikina voi olla aika löysä, sillä se tiivistyy/kovettuu paistettaessa.) Taikina taputellaan piirakkavuoan pohjalle - apuna voi käyttää jauhoja - ja pistellään haarukalla. Piirakkapohjaa voi esipaistaa uunissa 200'C sen aikaa, että tekee täytteen, 5 - 10 min.

Täyte:
200 g pala savukinkkua (Korpela tms.)
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
1 - 2 dl juustoraastetta
ripaus suolaa ja pippuria

Kinkku leikataan pieniksi kuutioiksi. Ruokakerma, maito, kananmunat ja suola+pippuri sekoitetaan kupissa keskenään. Piirakkapohja otetaan uunista ja sen päälle ripotellaan kinkkukuutiot ja juustoraaste, päälle kaadetaan muna-maito-seos. Piirakkaa paistetaan uunissa kunnes täyte on saanut hieman väriä ja se on hyytynyt keskeltä. Piirakkaan saa variaatiota vaihtamalla kinkun tilalle jotain muuta - vaikka parsakaalin kukintoja (pieninä paloina) ja fetajuustoa tai lohta - tai muuttamalla juustolaatua (edam -> emmental, emmentalin eri värit).

Ei kommentteja: