torstai 28. lokakuuta 2010

Gluteenitonta leivontaa

Syyslomaviikon kunniaksi pidimme lasten kanssa leivontapäivän. Leivoimme pullaa, pipareita ja pari kahvikakkua. Pullaa leivoimme sekä vehnäsenä että gluteenittomana, piparit kaupan valmiista "vehnätaikinasta" ja kahvikakut gluteenittomana. Gluteenittoman pullan tein pikapullataikinasta, jota käytin laskiaispullien tekoon - eli löytyy blogistani laskiaispullien kohdalta.

Kahvikakuista toinen oli suklaakakku ja toinen vaalea. Suklaakakun vehnäversiossa käytetään karkeita vehnäjauhoja, joten tein kakun riisijauhosta.

5 rkl vettä
3 dl sokeria
100 g suklaata
2 rkl kaakaojauhetta
250 g voita

Ainekset mitataan kattilaan ja kuumennetaan sekoittaen - ei keitetä. Seoksen annetaan jäähtyä huoneen/käden lämpöiseksi.

3 kananmunaa
3 dl riisijauhoja (Risenta)
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ksantaania

Kananmunat lisätään jäähtyneeseen seokseen, kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään seokseen. Kakkutaikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan (1,5 l) ja paistetaan +180'C 35 - 45 min.

Vaalea kahvikakku tunnetaan myös Hurmurikakku-nimellä:

3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
(1 tl ksantaania)

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan. Vaahtoon lisätään voisula. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään seokseen. Perunajauhon voi korvata kokonaan tai osaksi gluteenittomalla jauhoseoksella (Sunnuntai). Kun kakku tehdään kokonaan perunajauhosta, siitä tulee helposti mureneva. Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan (1,5 l) ja paistetaan + 180'C 35 - 45 min.

Kakut mahtuvat yht'aikaa uuniin. Paistamisen jälkeen kakut kannattaa jäähdyttää hyvin ennen vuoasta kumoamista. Varsinkin vaalea kakku voi jäädä vuokaan, kun se tehdään kokonaan perunajauhosta ja kumotaan lämpimänä.

Ei kommentteja: