maanantai 2. kesäkuuta 2008

Ruokavalion vaihtaminen

On ollut yllättävän helppoa siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon. Ruisleipää ei ole ikävä - vielä... Tietenkin asiaa on helpottanut se, että olen ollut lähes varma asiasta jo huikeat 3 viikkoa =) ja ehtinyt tehdä sen aikaa ajatustyötä ruokavalion muutoksen suhteen.

Vaikka tiedän, millaisia gluteenittomia tuotteita on saatavilla, en ole itse maistanut kuin muutamaa. Ruokaa ja leivonnaisiakaan en ole paljoa valmistanut gluteenittomana aikaisemmin. Koulutuksesta ja työkokemuksesta huolimatta voin sanoa, että olen kuitenkin noviisi tämän asian suhteen. On aivan erilaista järjestää keliakikolle yksittäisiä ruokailuja tai kaffehetkiä kuin elää gluteenitonta arkea käyttäen erilaisia tuotteita monipuolisesti ja vaihtelevasti. Tässä siis tartutaan härkää sarvista!

Ensimmäinen asia, jonka tein uuden ruokavalion aloittamiseksi, oli ostaa paketti sopivia jauhoja. Kaupan hyllyä tutkittuani päädyin Semperin Fin Mix-jauhoseokseen - silmiin tarttui teksti "leivontaan ja ruoanlaittoon". Lihatiskiä tonkiessani huomasin, että lihamarinaadeissakin saattaa olla vehnän aineosia!! Löysin kuitenkin sopivan broilerin suikale-paketin ja sitten lähdinkin kokeilemaan jauhojen toimivuutta kastikkeessa.

Paistoin broilerin lihan paistinpannulla ja ja lisäsin ehkäpä 2-3 rkl jauhoseosta lihojen joukkoon. Ja nestettä 3-4 dl - tällä kertaa rasvatonta maitoa, kun ei ollut muutakaan sopivaa... Kastikkeesta tuli ihan hyvä rakenteellisesti - eipä juurikaan eronnut vehnäjauhoilla suurustetusta. Riisin ja salaatin kanssa hyvää =). Vielä pitäisi leipoa jotain, niin näkisi miten jauhoseos käyttäytyy taikinana. Ehkäpä perunamuusijauheen kanssa sekoitettuna rieskana???

Ei kommentteja: