sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Näin se kaikki alkoi

Epämääräiset vatsaoireet alkoivat jo 10 vuotta sitten opiskeluaikana. Vatsa oli koko ajan kuralla =(. Muita vuosien aikana olleita oireita on ollut ilmavaivat, "pahoinvointiaallot" ja närästys, jonka olen nyt osannut tulkita paremminkin vatsan poltteluksi kuin närästykseksi.

Olotilani oli opiskeluaikana sietämätön, joten kävin kouluterveydenhoitajalla ja sitä kautta testeissä. Silloinen lääkäri tuumasi, että testataan laktoosi-intoleranssi. Muistan terveydenhoitajan terveiset lääkäriltä: "keliakiaa ei kannata testata, sillä on erittäin epätodennäköistä, että sinulle on sellainen." Koska laktoosi-intoleranssia ei löytynyt, sain diaknoosiksi stressivatsa ja tutkimukset loppuivat siihen.

Elämä on ollut välillä helpompaa näiden kymmenen vuoden aikana. On ollut jopa kuukausien pituisia jaksoja ilman mitään kummallisempaa oireilua. Lapsia odottaessani en kestänyt maitotuotteita - ensimmäisen lapsen aikana täysin laktoositon ruokavalio oli paras ja toisen lapsen kohdalla vähälaktoosinen. Mutta nämäkin korjaantuivat ajan myötä.

Tänä keväänä oireet iskivät uudelleen samalla voimalla kuin opiskeluaikana. Uskon, että työstressillä on ollut osuutensa asiaan. Varsinkin ruokailujen jälkeen olo on ollut kamala. Teen opetustyötä ja olen joutunut keskeyttämään tunteja huonon olon vuoksi - jopa laittamaan opiskelijat kesken päivän kotiin opiskelemaan. Kävin työterveyshuollossa ja sain lähetteen verikokeisiin. Muuten kaikki oli kunnossa, mutta keliakian vasta-aineet olivat kohonneet.

Verikoetulosten perusteella minut passitettiin mahalaukun tähystykseen. Tähystys oli todella järkyttävä kokemus... Yökkäilin koko ajan ja vedet valui silmistä. Onneksi tähystys ei kestänyt kauaa - ja lääkäri ja hoitaja vatsatautipolilla olivat oikein ystävällisiä ja ymmärtäväisiä. Tähystyksen yhteydessä otettiin myös koepaloja vatsapeitteistä.

Lääkäri puhui jo tähystyksen yhteydessä siihen malliin, ettei muita diagnoosivaihtoehtoja ollut. Ruokavaliota en saanut vielä muuttaa ennen kuin koepalojen tulokset tulisivat ja asiasta saataisiin varma diagnoosi. Edessä siis oli vielä ainakin 2 - 3 viikon "helvetti" tavallisella ruokavaliolla.

Tämän 2 - 3 viikon tuloksien odottelujakson otin herkuttelumielellä. Tähystyksen jälkeen söin ison possumunkin keliakiaepäilyn kunniaksi =). Söin ihanaa ruisleipää ja kaikkea sellaista hyvää, mitä en tulosten varmistumisen jälkeen voi enää syödä.

Ei kommentteja: