lauantai 29. maaliskuuta 2014

Sushia


Meillä oli japanilainen vaihto-oppilas ja hänen myötä aloimme tehdä sushia kotona. Siitä on tullut koko perheen herkkua! Huomenna on taas sushi-sunnuntai - riisi on jo tekeillä.

Käytän Helsingissä sijaitsevan japanilaisen ruoka- ja keittiövälinekaupan Tokyokan sushi-riisiohjetta:

4 dl riisiä huuhdellaan kylmällä vedellä. Riisi laitetaan syvään kattilaan ja lisätään 4,5 dl vettä. Riisin annetaan seistä kylmässä vedessä noin 15 min, jonka jälkeen laitetaan kansi päälle ja riisikattilaa kuumennetaan lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua. Liettä pienennetään pienemmälle teholle ja annetaan kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Tämän jälkeen riisin annetaan hautua vielä noin 10 min. 

Riisin kiehuessa tehdään maustekastike: 

Kiehauta ja jäähdytä 
7 rkl riisietikkaa
0,5 rkl suolaa
4 rkl sokeria 
tai noin 0,5 kupillista valmista sushi-su-kastiketta

Kypsä riisi laitetaan isoon kulhoon. Mausteliemi kaadetaan riisin päälle ja sekoitetaan samalla leikkausliikkkein. Riisi jäähdytetään nopeasti huoneenlämpöiseksi esim. japanilaisittain viuhkalla. Jos riisiä ei käytetä riisiä heti, peitetään se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä - ei jääkaapissa, koska etikkariisi kovettuu kylmässä. Teen yleensä riisin edellisenä päivänä valmiiksi, jotta se on huoneenlämpöistä. 

Laitan sushiin munakokkelia, kurkkutikkuja ja merilohta. Sushi on helpointa tehdä rullausmaton avulla.Norilevy (merilevää) laitetaan rullauslevyn päälle ja sen päälle levitetään kerros maustettua riisiä


Levyn keskivaiheille asetellaan lohisuikale, kurkkutikku ja munakokkelia


Levy rullataan rullausmaton avulla. Norilevyn yläreunaa reunaa voi tarvittaessa kostuttaa hieman vedellä, jotta se tarttuu rullaan paremmin kiinni. Rullasta pitää tehdä tiivis. Yleensä puristelen rullaa tiiviimmäksi, kun se on vielä rullausmaton sisällä.Rulla leikataan terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä viipaleiksi. Yhdestä sushi-rullasta tulee 8-10 viipaletta. Sushit voi laittaa tarjolle isolle vadille, josta jokainen voi ottaa sen verran kuin haluaa. Sitten vain soijakastiketta kuppiin, hieman wasabia sekaan ja sushin syöntiin! (Soijakastikeen valmistusmenetelmällä gluteeni häviää soijakastikkeesta)


Olen etsinyt suorakaiteen muotoisia lautasia, joihin löytyisi pienet kupposet kastikkeelle - jokaiselle ruokailijalle oma setti. Vielä en ole sopivia löytänyt :) 


Ei kommentteja: