sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Gluteenittomat sämpylätLeivoin eilen perheelle leipää ja se onnistui sen verran mukavasti, että halusin leipoa myös itselleni jotain. Leipien leipominen ei ole minun vahvin juttuni... Ajattelin ottaa varman päälle ja tein sämpylöitä hiivaleipäjauhopussin kyljessä olevaa ohjetta mukaellen vaihtaen jauhot gluteenittomiin ja pienentämällä aavistuksen verran jauhomäärää:

5 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl hienoja riisijauhoja (Risenta)
3 dl kaurajauhoja (Provena)
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
1 tl ksantaania
2 pss kuivahiivaa
0,5 - 1 dl rypsiöljyä

Sekoitin psylliumin lämpimään veteen ja annoin sen turvota 5-10 minuuttia. Lisäsin suolan ja siirapin. Sekoitin jauhot, ksantaanin ja kuivahiivan keskenään erillisessä kulhossa ja lisäsin lämpimään vesiseokseen vispilällä sekoittaen niin pitkälle, kuin se onnistui. Lisäsin öljyn ja vaivasin hieman taikinaa käsin. Jauhotin käsiä ja otin taikinasta sopivan kokoisia palasia, jotka leivoin ensin käsissä palloksi ja sitten pitkulaksi.

Kohotin sämpylöitä lämpimässä jonkin aikaa, voitelin kananmunalla ja ripottelin päälle auringonkukansiemeniä. Paistoin +225'C 15-20 minuuttia.

Sämpylät onnistuivat hyvin! Kananmunalla voitelu antoi sämpylöille kauniin värin. Öljyn lisääminen viimeisenä aineksena helpotti taikinan käsittelyä, sillä öljyinen taikina ei tartu käsiin niin helposti. Seuraavaan sämpylätaikinaan aion lisätä puhdaskaurahiutaleita ja ehkä jotain siemeniä tai pähkinärouhetta, jotta sämpylöistä tulee kuitupitoisempia.

Ei kommentteja: