torstai 29. huhtikuuta 2010

Gluteeniton kahvikakku

Poikani ilmoitti, että haluaa viedä huomenna tarhaan täytekakun viimeisen tarhapäivän kunniaksi - sitten koittaa 3,5 kk loma ennen lähikoulussa alkavaa eskaria. Hän on ollut lähes 4,5 vuotta samassa tarhassa, joten läksiäisten viettäminen on mukava ajatus - ja täytekakku on sinänsä aikas herttainen ajatus 6-vuotiaalta miehenalulta =). Saan taas leipoa hyvällä syyllä - niinkuin siihen jotain syytä tarvittaisiin =).

No koska lämmitän uunin, niin siinäpä paistaisin samalla jotain muutakin kuin tuon täytekakun. Löysin leivontakaapista pussillisen Marianne-rouhetta ja pussillisen Wiener Nougat-rouhetta, joten ajattelin kokeilla gluteenittomien murokakkujen tekemistä - muita leivontaan tarvittavia raaka-aineita löytyy kaapista aina siltä varalta, että tekee mieli leipoa jotain =).

Voitelin ensin kaksi rengasvuokaa ja jauhotin tattarijauholla. Taikinan valmistin seuraavalla ohjeella:

200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria

Voi ja rasva vaahdotetaan keskenään.

3 kananmunaa, lisätään yksi kerrallaan koko ajan vatkaten

2 dl Semperin hienoa jauhoseosta
2 dl Semperin karkeaa jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siivilöidään vaahtoon, vatkataan.

Lopuksi lisätään:

1 dl kermaviiliä / piimää / rahkaa / maustamatonta jogurttia
1 pss jotain rouhetta (150 g) ja sekoitetaan hyvin.

Tein taikinaa tuplamäärän ja otin puolet taikinasta toiseen kuppiin. Lisäsin toiseen kuppiin Marianne-rouheet ja toiseen Wiener Nougat-rouheet. Periaatteessa tähän ohjeeseen voisi laittaa mauksi mitä vain - kuivattuja hedelmiä, rusinoita, rouhittua suklaata jne. Arvioisinpa, että "maun määrä" voisi olla 150 - 200 g, ja kakkuun ei tule liikaa tavaraa. Ja sehän on makuasia haluaako kakkuun paljon taikinaa vai paljon "makua" =). Tietty kakku pysyy paremmin kasassa, jos makuaineksia ei ole liikaa.

Paistoin kakut + 175´C, 1 h, uunin alimmalla ritilätasolla (ei pohjalla). Annoin kakkujen jäähtyä jonkun aikaa vuoissa ja kumosin sitten lautasille. Jätin vielä vuoat kakkujen päälle ja annoin jäähtyä rauhassa. Koska taikinassa on hapanmaitotuotetta (minun kakuissa tällä kertaa piimää), kakusta tulee sopivan kosteahko. Pitänee laittaa pala kakkua pussiin ja jääkaappiin ja katsoa, kuivuuko se vai pysyykö mehevänä - gluteenittomilla tuottailla kun näkyy olevan taipumuksena kuivua seuraavaan päivään mennessä.

Maistoimme kakkuja tuoreeltaan koululaisen kanssa - ja taisipa olla aika hyviä, kun neitille maistui useampi viipale =).

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Kahden keliaakikon äitinä on ihana löytää uusia reseptejä. Itse olen huono kehittelemään uusia, mutta innokas kokeilemaan kaikenlaisia leivonnaisia. Blogiasi en ole vielä tutkinut kovin tarkkaan, mutta näitä kakkuja taidan kokeilla ensi tilassa.
Tuulikki

Anonyymi kirjoitti...

Hei Aino, blogisi on monine kuvineen kiva ja ihanien reseptien ansiosta varsinainen keliaakikon aarreaitta. Siksi haluan ojentaa sinulle Beautiful Blogger Awardin. Se löytyy omasta blogistani: http://mpjakertsi.vuodatus.net/
Terveisin
Kertsi

Aino kirjoitti...

Kiitos Blogger Awardista! Mukavaa, että blogista on apua ja iloa =)

Unknown kirjoitti...

Kiitos ihanan ja maistuvan kakun ohjeesta;)
Olen syönyt gluteenittomasti jo yli 20 vuotta ja välillä jo "leipiintynyt" itse kehittelemään uutta. Käytän nyt surutta sua hyväkseni;)
Makoisia hetkiä toivottaa toinen suolistovammainen Kajaanin Yläkadulta.