keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Gluteenittomat rahkamunkit

Ajattelinpa vapun kunniaksi kokeilla erilaista munkkitaikinaa kuin viime vuonna. Mielessäni kummitteli rahkamunkit - en tiedä, mistä moinen ajatus... Katselin omia reseptikirjojani ja löysin Valion "Lämpimäisiä" -kirjasta rahkamunkkiohjeen, jonka sitten muutin gluteenittomaksi ja hieman enemmän oman maun mukaiseksi.

250 g maitorahkaa
1,5 dl vettä

Vesi ja maitorahka lämmitetään kädenlämpöiseksi (keitin vettä vedenkeittimellä, vatkasin rahkaa hieman, ja lisäsin siihen kuumaa vettä sopivan määrän keittimestä) ja siihen lisätään mausteet ja kananmuna:

1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vanilliinisokeria
1 kananmuna

4 dl hienoa Semperin jauhoseosta
4 dl karkeaa Semperin jauhoseosta
1 tl ksantaania
3 pss kuivahiivaa (n. 33 g) (tai 100 g tuorehiivaa vesi-rahkaseokseen liuotettuna)

Jauhot, ksantaani ja kuivahiiva sekoitetaan keskenään ja alustetaan neste-mausteseokseen. Alustaminen onnistuu ihan mukavasti vaikka aluksi pallovatkaimella vatkaten, ja loput käsin. Alustamisen aikana lisätään taikinaan sula voi:

50 g sulaa voita

Annoin taikinan kohota jonkun aikaa lämpimässä, ja muokkasin taikinaa vähän lisää. Olen huomannut, että pieni määrä (pari hyppysellistä) tattarijauhoa sopii hyvin hiivataikinan alustamiseen - ei tartu käsiin ja helpottaa leipomista. Jaoin taikinan kahtia ja pyöritin palat tangoiksi. Jaoin tangot yhteensä n. 25 palaan ja leivoin niistä palloja. Tein muutamasta pallosta donitsin tekemällä reiän keskelle ja muotoilemalla rinkulaa tasaisemmaksi. Munkit ehtii kohota hieman lisää sillä aikaa, kun rasva sulaa ja kuumenee.

Paistamiseen käytin isoa paistokasaria ja kookosrasvaa - toimi tosi hyvin! Olen lukenut mm. James Callawayn (tutkijana Kuopion yliopistossa) kirjoituksia siitä, ettei kasviöljyjä tulisi kuumentaa yli 150'C - muuttuvat transrasvahapoiksi, jotka kerääntyvät kehoon. Ja munkkien paistolämpötila on n. 180'C... No kookosrasva kestää kovempaakin kuumennusta muuttumatta transrasvoiksi ja toimii hyvin uppopaistorasvana. Kookosrasvasta näkee helposti, kun se on sopivan kuumaa: siihen muodostuu rasvarenkaita. Paistamisen apuvälineenä toimii hyvin esim. reikäkauha tai paistopinsetit.

Paistoin munkit molemmin puolin sopivan ruskeiksi ja nostin uuniritilän päälle, joka oli syvän uunipellin päällä - siistiä hommaa =). Sokeroin hieman jäähtyneet munkit syvässä lautasessa sokerikasassa. Ja kylläpä tuli hyviä! Kelpasi myös 6 v. pojalleni =).

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kiitos! Tällaista etsin ja sinuta löysin!