perjantai 16. huhtikuuta 2010

Gluteenittomat ja munattomat kampapullat

Tänään on ollut "puuhapäivä": saunatilojen siivousta, pyykinpesua, verhojen ompelua, kukkamultien vaihtoa ja leipomista. Jääkaapissa sattui olemaan piimää, jota kukaan ei juo - miksikähän olen sen edes ostanut... Ehkä johonkin leipomiseen... No päätin leipoa kampapullia, sekä gluteenittomana että "tavallisena". Tämä ohje on peräisin 20 vuoden takaa yläasteajoilta kotitalousopettajaltani - helppo ja nopea tehdä. Jos oikein muistan, kampapullat ovat lähtöisin Pohjois-Suomesta. Alkuperäisessä ohjeessa on 5 dl vehnäjauhoja, mutta olen korvannut ne gluteenittomalla vaihtoehdolla:

175 g pehmeää voita
1 dl sokeria

Vaahdotetaan sähkövatkaimella.

2,5 dl perunajauhoja
2,5 dl riisijauhoja
1 tl ksantaania
1 tl soodaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään.

1 dl piimää

Jauhoseos ja piimä lisätään vuorotellen, välillä taikinaa sekoittaen, voi-sokerivaahtoon. Taikinasta tulee kiinteä ja helppo käsitellä. Taikina jaetaan kahtia ja palasista pyöritetään kaksi tankoa, n. 3 cm paksuja. Leivontapöydällä on hyvä olla jauhoja, esim. riisijauhoja, jotta taikinaa on helpompi pyörittää. Taikinatanko litistetään n. 1 cm paksuiseksi ja siitä leikellään sopivan kokoisia "kampoja". Teen yleensä kammasta 4-piikkisen ja n. 6 cm pitkän. Kammat paistetaan +225'C n. 10 - 15 min kunnes ovat saaneet vähän väriä.

Hyvää kahvin kanssa =)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Ihan mukavaa kun laittelet reseptejä gluteenittomista. Minulla todettiin keliakia tänä vuonna helmikuussa, joten blogisi on ollut minulle suurena apuna. Olen pitänyt aina leipomisesta ja olenkin nyt leiponut vain gluteenittomia, joita muutkin ovat syöneet, eikä valituksia ole tullut. Itselläni ei ole vielä blogia. Terveisin Reija Etelä-Suomesta

Aino Uppa kirjoitti...

Tervetuloa gluteenittomien kerhoon =). Kiva, että blogistani on ollut apua.