maanantai 4. toukokuuta 2009

Gluteenittomat munkit

Laitoimme kotiin vappua - ilmapalloja, serpentiiniä, simaa valmiina työpaikkaruokalasta. Päätimme leipoa itse munkkeja tänä vuonna. Olemme ostaneet monena vuonna uunissa "lämmitettäviä" mustikkatassuja ja vadelmasydämiä, mutta nyt halusimme oikeita donitseja. Tietysti minun piti saada muutama oma gluteeniton munkki.

Tein munkkitaikinan yleiskoneella:

3 dl lämmintä maitoa + 1 tl psylliumia sekoitettuna keskenään
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
2 dl maissijauhoa + 1 tl ksantaania sekoitettuna keskenään + 1 pss kuivahiivaa
2 dl hienoja riisijauhoja
1 dl öljyä tai voisulaa
gluteenitonta jauhoseosta

Lisäsin ainekset yleiskoneeseen listan järjestyksessä. Sekoitin taikinaa hyvin ja lisäsin gluteenitonta jauhoseosta sen verran, että taikina oli sopivan pehmeää mutta leivottavaa.

Leivoin taikinasta pyöreitä pullia ja annoin kohota jonkun aikaa. Kaadoin 1 litran pullon rypsiöljyä wok-pannuun ja kuumensin öljyn. Tein pienen minimunkin, jonka koepaistoin ensin. Paistoin munkit öljyssä molemmin puolin vaalean ruskeiksi ja laitoin paistetut munkit uuniritilän päälle "valumaan" ennen sokerointia. Sokeroin munkit hieman lämpiminä. Ja tulipa ihmeen hyviä! Jopa rakenteellisesti!

Tämä ohje toimii, kun munkit syö tuoreeltaan. Seuraavana päivänä munkit ovat hieman kovempia ja muruisempia - mutta ihan ok silloinkin.

4 kommenttia:

Lassi kirjoitti...

Terve!
Tein laatimasi ohjeen mukaisia munkkeja ja onnistuivat erittäin hyvin. En ole ennen tehnyt edes "tavallisia" munkkeja joten olen tyytyväinen suoritukseen. Ohje on siis toimiva vielä kohtuullisen helppo gluteenittomaksi, kunhan tietää perusseikat. Ehdottomasti siis suosittelen!

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos palautteesta! Kiva kuulla, että resepti toimii ja munkit maistuu myös sinulle =). Mietin monesti, kun leivon "näppituntumalla", että miten ohjeet toimivat muiden tekemänä ja ovatko ne julkaisukelpoisia... edes omassa blogissa =). Kommenttisi perusteella voin siis jatkaa harrastusta!

huzaifah kirjoitti...

i have many delicious recipies on my blog..Please go check it out...www.howtomakeguide.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin tätäkin tässä joskus, taas reilusti soveltaen ja silmämääräisesti aineksia mukaan heitellen. Onnistui taas ihan ok menetelmästä huolimatta. Kiitokset.