sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Gluteenittomat laskiaispullat

En ole kirjoittanut pitkään aikaan blogiin mitään - ihan hävettää... No syksy on mennyt pahoinvoinnin kourissa, enkä ole saanut tehtyä muutakaan, joten sen suhteen voinen olla tuntematta huonoa omatuntoa. Nyt on elämä tasaantunut, joten leipominen on taas kuvioissa. Jään pääsiäiseltä vauvalomalle - haaveissa on hieman ahkerampi "bloggailu" ja leipomusten kehittely =).

Laskiainen on lähestymässä ja joka paikassa on myynnissä laskiaispullia. Gluteenitonta vaihtoehtoa en ole nähnyt, joten täytyipä alkaa kehittelemään taikinaa. Kokeilin ensin hiivataikinaa. Tein löysähkön pullataikinan, joka oli juuri ja juuri leivottavissa. Paistovaiheessakin pullat näyttivät vielä hyviltä, mutta valmiit pullat olivat järkyttäviä - krokettipalloja - ja seuraavana päivänä tilanne oli vielä järkyttävämpi... Tulin siihen tulokseen, että taikinan pitää olla vielä löysempää eli lusikoitavaa, jotta pullasta tulisi rakenteellisesti "oikean pullan" oloinen.

Tein "pikapulla"-tyyppisen taikinan, josta tulee 12 - 14 pullaa. Ensin kuivat aineet sekoitetaan yhteen:

3 dl riisi- tai tattarijauhoja (Risenta)
1,5 dl perunajauhoja
1,5 - 2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl ksantaania (ei ole välttämätön)
1 tl vanilliinisokeria

kuiviin aineisiin lisätään:

2 dl maitoa
100 g sulatettua voita tai margariinia (öljykin varmaan toimisi)
1 kananmuna

ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Jaoin takinan 12:sta muffinin vuokaan - myös paperivuoat tms. kävisi. Paistoin pullat +200'C n. 10 min, kunnes olivat sopivan ruskeita. En muotoilllut taikinaa mitenkään vuokaan laittamisen jälkeen, joten pullan ulkonäkö oli paistamisen jälkeen tuulihattumainen. Jäähtymisen jälkeen halkaisin pullan ja laitoin mansikkahilloa ja kermavaahtoa väliin. Päälle pöläytin tomusokeria siivilän läpi. Vaikka pulla ei näytä "tavalliselta" pikkupullalta, maku ja rakenne on hyvin lähelle - ja sehän on tärkeintä!

8 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Onnea kovasti odotukseen ja mukava kun palasit bloggaamaan! Kiitos ohjeesta, pulla tuntuu olevan se vaikein leivottava ja varmasti miehelläni on pullaakin ikävä, joten ohjetta täytyy kyllä testata

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Ajauduin sattumalta sivustollesi, ja huomasin kokeilusi glutaripullista. Itselleni keliakia on todettu 7 vuotta sitten, ja makeanpersona olen kokeillut kaikenlaisia reseptejä.. :)
Kolmena viimeisenä vuonna olen leiponut laskiaispullia, mutta olen käyttänyt ohjeena ihan tavallisen laskiaispullan ohjetta, ainoastaan vaihtanut venhäjauhojen tilalle esim. Pirkka glut.jauhoseoksen. Pullat ovat olleet kädessä pyöritettäviä ja lopputulos taivaallinen :)
Suosittelen kokeilemaan!

terveisin
Keliaakikkoherkkusuu

Anonyymi kirjoitti...

ihanko totta, toimiiko tosiaan tavallinen pullataikina glut. jauhoilla?

Aino Uppa kirjoitti...

Hei!
En tiedä, seuraako Keliaakikkoherkkusuu sivua, joten vastaan tähän =) Ystäväni myös kertoi leipovansa gluteenitonta pullaa "tavallisen" pullan ohjeella vaihtaen vain jauhot gluteenittomaan. Ystäväni mukaan hiivaa pitää olla enemmän. Ja kuulemma onnistuu ihan mukavasti. Itse en ole vielä kokeillut, mutta suunnitelmissa on. Ajattelin kokeilla vaalealla Jytte-jauholla... Esim. pikkuleivissä se toimii tosi hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Pullan leipominen onnistuu mainiosti vain vaihtamalla jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Lopputulos on tosin vähän kovempi kuin tavallisessa pullassa, mutta minulle ne ovat maistuneet hyvin.

Ja laskiaspullista on vielä sanottava se, että jos liikku Tampereen suunnalla niin Tampereen kauppahallista ainakin saa hyviä valmiita gluteenittomia laskiaispullia. En nyt muista kojun nimeä, mutta sen edessä on maininta gluteenittomista tuotteista. Tosin joka päivä sesonkiaikaan niitä ei siellä kai ole, mutta kysymällä selviää.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen leiponut gluteenittomia pullia ihan peruspullareseptillä gluteenittomista jauhoista. Kolminkertainen kohotus (taikinajuuri, valmis taikina, pyöritellyt pullat), kuten normipullaankin teen. Viimeinen kohotus voi kestää vaikka tunnin tai enemmänkin. Taikina myös jätetään löysemmäksi kuin tavallisiin pulliin, eli se ei irtoa käsistä. Pyörittelyyn kannattaa kostuttaa käsiä vedellä. Tällä ohjeella saa ihanan pehmeitä ja kuohkeita gluteenittomia pullia, jotka tosin ovat yleensä vähän muhkuraisia, eivät sileän pyöreitä kuten normijauhopullat. Eniten inhoan monien leipomoiden kovia, kuivia ja jauhoisia glut. pullia, mutta onneksi noin itsetehtynä saa pehmoista pullaa. Eniten tykkään voisilmäpullista, namskis! :)

Terv. Pullasuu :P

Maria kirjoitti...

Hei,

Kiva etta loysin taman blogin, olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla suhteellisen vahan aikaa (ei diagnosoitua keliakiaa mutta jotain vilja-allergiaa ainaki vaikuttais olevan ruokavaliokokeilun perusteella) enka viela hallitse kauhean hyvin gluteenitonta leivontaa.
Tein tanaan naita pullia (vegaanisena, ja lisasin psylliumjauhetta)ja hyvia tuli :)
Kiitos!

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommentista! Olen myös kehitellyt ns. normaalin pullataikinan - löytyy blogista pullan kohdalta =)