sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Reissussa

Kävin kotimaan lomalla Tampereella ja Porissa. Kävin kummassakin kaupungissa kauppahallissa tutkailemassa gluteenittomien tuotteiden valikoimaa. Tampereen kauppahallia kiertäessäni huomasin yhdessä kojussa kyltin, jossa oli jotain tämän tapaista: "tiistaisin tuoreita gluteenittomia tuotteita". Koju oli Brander Bakery. Brander on pitkän linjan leipomo-konditoriakahvila-yritys, joka toimii Tampereen alueella. Keskustelin myyjän kanssa ja hän kertoi, että heillä käy gluteenittomia tuotteita ostavia asiakkaita myös muista kaupungeista. Kuulemma gluteenittomien tuoretuotteiden tarjonta on onnetonta esim. Jyväskylässä - näin olivat asiakkaat todenneet. No tiedäpä häntä, kun en ole vieraillut Jyväskylässä ollessani gluteenille intolerantti henkilö. Ostin Branderilta vadelmapullia ja tattarisämpylöitä, 1 € / kpl. Vuokaleipääkin oli tarjolla, mutten ostanut tällä kertaa. Pulla oli oikein hyvä - rakenteeltaan kuten vehnäpulla, mutta hieman sitkeämpi. Pulla säilyi tuoreena pari päivää - ja sitten ne loppuivatkin, joten pidempää säilyvyyttä en voinut tutkia =). Sämpylä oli todella pehmeä, mutta rakenteeltaan tyypillinen gluteeniton: sisus näytti hailakan kiiltävältä ja oli sitkeähkö. Maultaan kumpikin tuote olivat hyviä.

Porin kauppahallista tiesinkin löytäväni gluteenittomia tuotteita, sillä siellä on Porin Keliapiste. Kävin katsomassa, millaisia tuotteita siellä on myynnissä. Ja siellähän oli vaikka mitä! Keliapisteessä on myynnissä yli 40 oman leipomon tuotetta - kaikki luontaisesti gluteenittomia. Ostin porkkanasämpylöitä (0,90 € / kpl) ja riisi- ja perunapiirakoita (1€ / kpl). Sämpylät olivat todella hyviä! Kuori oli rapea ja sisus kuin vehnäsämpylässä - kuohkea ja väriltään matta. Piirakat olivat myös todellä hyviä. Perunapiirakoissa hieman häiritsi perunatäytteen väritys. Se näytti liian tärkkelysmäiseltä, eikä ollut kovinkaan esteettisen näköistä - johtuu varmaankin perunasta, jota siihen on käytetty - muusista tule liisterimäistä... Mutta muuten kerrassaan mainioita tuotteita. Kysyin, toimitetaanko tuotteita muualla ja myyjä kertoi, että niitä menee Turkuun ja Helsinkiin.

Kylläpä tuli tuoretuotteita ikävä, kun tulin reissusta kotiin ja otin pakastimesta patongin ja sulattelin sen. Testasin tämän Moilasen patongin aikaisemmin sulattamalla sen mikrossa ja se epäonnistui. Nyt sulatin patongin huoneen lämmössä ja huomasin, että se on aikamoista "tilttanaa" - kuohkeutta ei ole ollenkaan. Liekö taikinassa likaa jauhoja... Saisi Kajaanissakin olla kauppahalli - tai edes sellainen konditorialiike, josta voisi ostaa itseleivottuja gluteenittomia tuotteita! Eikö ketään kiinnostaisi perustaa erikoisleipomoa Kajaaniin???

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Sinun sivuillasi en olekaan tainnut ennen käydä. Löysin sinun linkin Kodin kuvalehdestä, siis uusimmasta. Olin siellä minäkin! =D
Linkitän sinut, niin löydän uudelleen. Jos se ei käy, ilmoitathan minulle.

Aino Uppa kirjoitti...

Hei! Ilman muuta voit laittaa linkityksen sivuillesi. Laitan myös sinun sivut linkillä omille. Kävin sivuillasi ja siellä onkin mukavasti kaikenlaista =)