sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Gluteeniton parsa-fetapiirakka



Olen kokeillut erilaisia piirakkapohjia suolaisiin piirakoihin ja tullut siihen tulokseen, että paras piirakka tulee hiivataikinasta. Kun olen tehnyt perinteisen suolaisen piirakkataikinan gluteenittomana, piirakan pohjasta tulee murunen ja jauhoinen - sellainen, ettei sitä viitsisi edes syödä. Tein tämän piirakan samaan taikinaan, johon teen itselleni pizzan ja se toimi myös piirakkataikinana.

2 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl kuivahiivaa
Ripaus suolaa
Viljatuotteen vaaleita jauhoja
0,5 dl öljyä

Keitin vedenkeittimellä vettä ja otin 1 dl kuumaa vettä ja 1 dl hanasta kylmää vettä. Minulle on joskus muinoin opetettu, että hanasta ei pidä ottaa ruoanvalmistukseen muuta kuin kylmää vettä, sillä vesiputkistosta irtoaa "kaikkea kivaa" lämpimän ja kuuman veden mukana.

Lisäsin veden, suolan ja kuivahiivan kulhoon ja vatkasin sekaan Viljatuotteen vaaleita jauhoja. Jauhoja kannattaa lisätä vähän kerrallaan, sillä jauhoissa on mukana psyllium, joka aiheuttaa jauhoseoksen nopean turpoamisen lämpimässä vedessä. Kun taikina alkoi olla sopivaa leivottavaksi, lisäsin öljyn ja vielä ripauksen jauhoja, jotta öljy sekoittuu paremmin taikinaan.

Taputtelin taikinan leivinpaperin päälle piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.



Täytteeksi laitoin Apetinan salaattijuustoa Green Olives and garlic (ilman öljyä) ja toisen salaattijuuston jämät, pakasteparsakaalia ja juustoraastetta. Päälle kaadoin seoksen jossa oli

4 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Paistoin piirakkaa + 225 ℃ 30 - 40 min, kunnes piirakka oli saanut vähän väriä ja täyte hyytynyt. Piirakasta tuli sen verran hyvä maultaan ja rakenteeltaan, että se kelpasi myös lapsille.


2 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Meillä kesti aikansa löytää gluteeniton piirakkapohja, mutta valion ohjeella tehty on uponnut koko perheelle eikä mielestäni ole kuiva. Toki jos maitotuotteet ei kävisi, en tiedä miten voisi soveltaa. https://www.valio.fi/reseptit/gluteeniton-kinkkupiirakka/

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Mitenhän toimisi Kaslinkin Aito kauraruoka jogurtin sijasta... Keijun sininen margariini on maidoton vaihtoehto voille..