torstai 11. kesäkuuta 2020

Raparperiaika!


Minulla on ilo omistaa raparperipuska, joka on peräisin talon alkuperäisiltä asukkailta mahdollisesti jopa 50-luvulta, ja pitkäaikaiselta naapuriltani saamani perimätiedon mukaan se on jotain vanhaa maatiaislajiketta. Nyt on raparperit parhaimmillaan, joten niistä pitäisi taikoa monenlaista herkkua! Päätin vähän tuunata opiskelukaveriltani aikoinaan saamaani piirakkaohjetta ja tehdä ensitöikseni raparperipiirakkaa ja raparperijuomaa, jonka ohjeen olen saanut hyvältä ystävältäni.

Piirakka on murupiirakka, ja tavallisesti siihen tulee rahkaa murujen alle, mutta ajattelin tarjota piirakkaa vaniljajäätelön kanssa, joten rahka oli turha raaka-aine tällä kertaa:

Muruseos:

8 dl gluteenittomia jauhoja (tein seoksen, jossa oli Fin mix-jauhoja n. puolet jauhomäärästä sekä riisijauhoja ja Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl sokeria
250 g pehmeää voita

Ainekset mitataan kulhoon ja sekoitetaan sähkövatkaimella muruksi. 1/3 - puolet muruseoksesta otetaan erilliseen astiaan myöhemmin piirakan päälle ripottelua varten. 2/3 murusta jätetään kulhoon ja siihen lisätään

2 dl vaniljajogurttia (piimä, kermaviili, maustamaton jogurtti käy yhtä hyvin)
1 kananmuna

Kulhossa olevat ainekset sekoitetaan sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi ja kumotaan leivinpaperin päälle isolle uunipellille. Levittäminen onnistuu aika mukavasti esim. nuolijalla. Pohjan päälle levitetään n. 1 l raparperipaloja. Minulla oli paksuja ja pitkiä raparperinvarsia, joten yhdestä varresta tuli n. 1 l paloja. Raparperipalojen päälle ripotellaan 1/3 taikinamurusta.

Koko komeus paistetaan uunissa keskitasolla 200'C 20-30 min tai kunnes pohja ja muruset ovat saaneet väriä ja ovat kypsän näköisiä. Paistoin ensin 20 min ja laitoin sitten piirakan päälle leivinpaperin ja paistoin piirakkaa vielä 10 min, jonka jälkeen otin piirakan pois uunista.


Leikkasin piirakasta jäätelöpalan kokoisia paloja, laitoin palan annoslautaselle, leikkasin litran vaniljajäätelöstä palan piirakkapalan päälle ja asetin toisen piirakkapalan jäätelöpalan päälle tehden kerrosleivoksen - aivan taivaallista!


Raparperijuoma

1 litra raparperin paloja
1 sitruuna (luomu, pestynä)
400 g sokeria
4 - 5 l kiehuvaa vettä

Sitruuna pestään ja viipaloidaan. Raparperin palat, sokeri ja sitruunaviipaleet mitataan sankkoon tms. isoon kannelliseen astiaan ja niiden päälle kaadetaan kuuma vesi. Aineksia sekoitetaan niin, että sokeri liukenee veteen. Sitten vain kansi päälle ja seoksen annetaan seistä huoneen lämmössä, kunnes se on jäähtynyt n. huoneen lämpöiseksi. Teen yleensä juoman aamusta ja annan seistä huoneen lämmössä alkuiltaan saakka. Sitten siivilöin ja pullotan juoman korkillisiin lasipulloihin, ja laitan jääkaappiin. Juoma on aamulla valmista nautittavaksi!

Ei kommentteja: