maanantai 16. kesäkuuta 2014

Gluteenittomia kalapuikkoja, mustikkamuffinssia ja tummaa leipää


Kävin lasten kanssa ruokakaupassa tavallisuudesta poiketen Maksimakasiinissa, joka on Tokmanni -konsernin kauppa. Olimme sopineet, että ostamme kalapuikkoja ruoaksi. Pakastehyllyjä katsellessani silmäni sattui gluteenittomiin kalapuikkoihin! En ole aikaisemmin nähnyt kaupassa gluteenittomia kalapuikkoja. Niitähän piti heti ostaa ja lähteä äkkiä kotiin kalapuikon paistoon - 6 vuotta aikaa siitä, kun olen viimeksi syönyt kalapuikkoja :)


Laatikossa oli 10 kpl kalapuikkoja. Otin puolet paistettavaksi ja puolet laitoin pakastimeen odottamaan seuraavaa kalapuikkopäivää. Kalapuikot paistoin paistinpannulla voissa ja niiden kaveriksi paistoin ranskanperunoita uunissa. Jos kalapuikkoja ja ranskalaisia olisi ollut paistettavana pienempi määrä, olisin laittanut kaikki kerralla uuniin, joko eri vuokiin tai taittamalla leivinpaperista seinän tavallisten kalapuikkojen ja gluteenittomien + ranskisten väliin. Mutta 5-henkisessä perheessä, jossa on 1 keliaakikko ja 4 "tavista", ranskiksia saa paistaa pellillisen ja kalapuikkoja parikymmentä. Ruoka pysyy varmasti puhtaana, kun ranskikset ovat itsekseen uunissa ja kalapuikot omilla pannuillaan liedellä. En omista kiertoilmauunia, enkä kyllä uskaltaisi sellaista käyttääkään gluteenittomien tuotteiden paistossa. Olenko liian varovainen - en tiedä - en halua riskeerata ruoan puhtauden kanssa.

Kalapuikot olivat todella hyviä! Nämä gluteenittomat kalapuikot olivat vähän suurempia kuin tavalliset kalapuikot - rapeita ja jos en väärin muista, maku oli sama kuin ns. tavallisissa kalapuikoissa!


S-marketista löytyi gluteenittomia luomu-muffineita. Tuote oli minulle uusi tuttavuus, joten pitihän se testata ;). Menin kauppareissulta kotiin ja söin muffinin sellaisenaan kahvin kanssa.


Muffini oli hieman kuiva ja maistui lähinnä esanssille - jokseenkin teennäisen makuinen. Mietin, että jos muffinin ottaisi pois vuoasta, lämmittäisi mikrossa ja tarjoaisi esim. vaniljajäätelön kanssa, muffini voisi toimia. "Loppasuuna" söin kuitenkin molemmat muffinit sellaisenaan, joten vaniljajäätelön kanssa testaaminen jää toiseen kertaan. Tosin muffini ei ollut niin hyvää, että ostaisin sitä toista kertaa.. Ehkä uteliaisuudesta, olisiko parempaa jäätelön kanssa...


S-marketissa oli myös Luminan tummaa reikäleipäjauhoseosta. Tämäkin oli minulle uusi tuttavuus, joten tuoteselosteen luettuani päätin kokeilla tätäkin tuotetta. Yritän löytää sellaisia gluteenittomia tuotteita, joiden kuitupitoisuus on mahdollisimman suuri. Tuoteselosteen mukaan tässä Luminan jauhoseoksessa on todella hyvin kuitua. Ainoa, mikä hieman arvelutti, oli kaakaojauhe. Eli leivän tummuus saadaan aikaan kaakaolla!


Jauhoseokseen lisättiin 0,5 dl lämmintä vettä ja 1 pss kuivahiivaa, ja sekoittamisen jälkeen taikina oli valmis. Aluksi taikina näytti löysältä, mutta se turposi aika nopeasti paksummaksi. Jaoin taikinan leivinpaperin päälle kahteen kasaan uunipellille ja muotoilin kasat öljytyillä käsillä 1,5 cm paksuiseksi leiviksi. Pistelin leivät haarukalla ja paistoin uunissa +225'C kunnes ne oli kypsiä.


Leivistä tuli rakenteeltaan ja ulkonäöltään hyviä. Ainoa, mikä edelleen vähän kummastutti, oli kaakaon väri ja tuoksu. Leipä sinänsä oli ihan hyvän makuista - en huomannut kaakaon makua, tosin en maistanut leipää sellaisenaan vaan sulatejuuston kanssa. Leipä myös säilyi jääkaapissa yön yli kuivumatta. Eli aikas hyvä tuote gluteenittomaksi leiväksi ;)


Kauppareissujen tuloksena voin sanoa, että löysin ihan hyviä tuotteita! Kivaa vaihtelua tavanomaisiin ruokaostoksiin!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin testasin mustikkamuffinsit ja totesin, etten kyllä toistamiseen osta. Parempiakin olen syönyt.
Tuota leipää olen myöskin mietinyt, Toistaiseksi olen tehnyt itse ;)

Aino Uppa kirjoitti...

Kyllä itsetehty leipä on ollut tähän mennessä parasta :)

Anonyymi kirjoitti...

Nuo kalapuikot eivät ole vielä silmiin osuneet, mutta Finduksen rapeat kalafileet olivat positiivinen yllätys. Koko perhe tykkää. Myös tuosta leipäaineksesta olen tykännyt, harmi ettei sitä löydy sotkamosta.

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, onkohan Sotkamon Maksimakasiinissa noita kalapuikkoja.. Löysin nuo Kajaaniin Maksista.

elisaerika kirjoitti...

Voiii, mahtavaa! Olen harmitellut kun kalapuikkoja ei enää saa syödä. Tosin en niitä ennenkään useasti syönyt mutta kun tietää että jotain ei saa niin sitä sitten ainakin tekee mieli.. :D Täytyy siis käydä itsekkin etsimässä jospa löytäisin kyseisiä puikkoja! :) -Elisa

Aino Uppa kirjoitti...

Olen myös tehnyt "kalapuikkoja" eli leikannut veitsellä seitipalan kahtia pituussuunnassa, pyöräyttänyt kananmunassa ja gl. korppujauhossa (jauhon sekaan myös suola+mausteet) ja paistanut pannulla voissa. Tulee hyviä!

elisaerika kirjoitti...

Okei, kiitos vinkistä! :) Täytyy ehdottomasti testata itsekkin!

elisaerika kirjoitti...

Okei, kiitos vinkistä! :) Täytyy ehdottomasti testata itsekkin!

Unknown kirjoitti...

Itse elän keliaakikon kanssa ja kokeiltiin finduksen gluteenittomia kalapuikkoja ja olivat molempien mielestä hyviä ku uunissa paistettiin. Eivät hävinneet olleskaan tavallisille.