sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Gluteeniton kakku ylioppilasjuhliin


Leivoin pienen gluteenittoman tilauskakun ylioppilasjuhliin. Kakkupohjana on 3 kananmunan pohja. Voitelin pienen uunivuoan voilla ja jauhotin sen Semperin Fin Mix -jauhoseoksella. Sitten tein taikinan:

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper Fin Mix)
1 tl leivinjauhetta

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi, jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään sekaisin ja lisätään vaahtoon vispilällä sekoittaen. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunin keskivaiheilla 175'C noin 25 minuuttia. Kypsän kakun annetaan hieman jäähtyä vuoassa ja sitten kumotaan esim. leivinpaperin päälle.

Kakun jäähtymistä odotellessa tein täytteen kakkuun:

1 prk Philadelphia -tuorejuustoa
1 levy Panda -valkosuklaata
1 prk vispikermaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
muutama rkl sitruunamehua tai jotain likööriä (lakka-, baileys- tms.)

Laitoin liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulatin valkosuklaan vesihauteessa. Vesihauteen voi tehdä puurokattilaan tai esim. laittamalla kaksi kattilaa päällekkäin: alempaan kattilaan vesi ja ylempään suklaapalat.

Vaahdotin kerman omassa kupissaan ja tuorejuuston omassa kupissaan. Puristin lionneista liivatelehdistä ylimääräisen veden pois ja sulatin sen mukissa muutamaan ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Liivateliuoksen lisäsin tuorejuustovaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sitten lisäsin sokerit ja suurimman osan sulaneesta valkosuklaasta (muutama ruokalusikallinen sulanutta suklaata tarvitaan kakun koristeluun). Lopuksi nostelin vispikermavaahdon tuorejuusto-valkosuklaavaahtoon ja sekoitin varovasti. Loppusilauksen tein sitruunamehulla, samalla tarkistin vaahdon maun, pitääkö vielä lisätä jotain (sokeria, vaniljasokeria, sitruunamehua).

Leikkasin jäähtyneen kakun kahtia, pohja- ja kansilevyiksi. Kostutin kakkun pohjaosaa sekamehulla ja levitin mustikkahilloa kerroksen. Hillokerroksen päälle laitoin valkosuklaatuorejuustovaahtoa ja lopuksi kakun kansiosan. Kostutin myös kantta sekamehulla. Laitoin kakun päälle tuorekelmua ja kevyen painon (esim. kevyt leikkuulauta) ja kakun hetkeksi jääkaappiin. Kevyen painon avulla varmistin, että kakun kansi on suora. Kakun päälle laitettava paino ei saa litistää kakkua kasaan, vain tasoittaa kansiosaa.

Kun kakku oli ollut jääkaapissa jonkin aikaa, kaulitsin mustasta sokerimassasta sopivan ympyrän ja laitoin sen kakun päälle. Leikkasin "ruokasaksilla" sokerimassalevyn juuri kakun kannen kokoiseksi. Valkosuklaatuorejuustovaahtoa tuli niin reilusti, että pursotin kakun reunat myös samalla vaahdolla. Ja vielä jäi vaahtoa perheellekin syötäväksi :).

Tein valkoisesta sokerimassasta pari kukkaa. Toiseen kukkaan tuli vain yksi kukka, toiseen kukkaan tuli kaksi eri muotoista kukkaa. Laitoin kukat kuivamaan sopiviin kehikoihin, jotta sain niistä haluamani mallisia. Sokerimassakukat kuivavat puolessa vuorokaudessa. Kun kukat olivat kuivaneet muotoonsa, kiinnitin kaksi kukkaa toisiinsa sulalla valkosuklaalla. Kukkien keskelle pursotin hieman valkosuklaata ja laitoin strösseleitä. Kakun kannen päälle tein valkosuklaalla spritsaukset. Tein spritsausta varten pursottimen itse pyöräyttämällä kahtia taitetun leivinpaperin kartioksi. Varmistin kartion muodon pysymisen yhdellä niitillä. Leikkasin kartion kärkeen pienen reiän saksilla.


Spritsausta tehdessäni huomasin, että liikkeen pitää olla nopea, jotta jäljestä tulee tasainen. Vaikeampia kuvioita voisi piirtää kevyesti sokerimassan päälle vaikka veitsen kärjellä, jotta varsinainen pursottimella piirtäminen sujuisi nopeasti ja kuviosta tulisi siisti/symmetrinen.

Minulle kakkujen koristelu ja koristeuideat ovat olleet se vaikein asia kakun tekemisessä. Pitää katsella netistä kuvia kakuista ja harjoitella erilaisia tekniikoita :)Ei kommentteja: