keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Piparkakkuja ja kanelimuroleipiä

Olen leiponut 2011 jouluksi gluteenittomia piparkakkuja yhdellä reseptillä, mutta tälle joululle tein erilaisella reseptillä piparkakkuja. Resepti on peräisin kajaanilaisen vanhainkodin keittiöltä, jossa tein opintoihin liittyvää pitkää työharjoittelua joskus 90-luvulla. Resepti taipui todella hyvin myös gluteenittomaksi ja pipareista tulee todella mureita ja suussa sulavia! Ne  myös säilyvät sellaisina, vaikka pipareita säilöisikin pidemmän aikaa.

200 g pehmeää voita
2,25 dl sokeria
2 kananmunaa
0,5 dl siirappia
1,5 tl soodaa
1,5 tl kardemummaa ja 1 tl inkivääriä tai vaihtoehtoisesti 2,5 tl valmista piparkakkumaustetta
1,5 dl perunajauhoja
4,5 dl vaaleita Jytte-jauhoja

Jauhot, mausteet ja sooda mitataan erilliseen kulhoon tai 1 l mittaan. Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan vaahdoksi leivontakulhossa. Vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen seosta koko ajan vatkaten. Lisätään siirappi ja jauho-mauste-sooda-seos ja sekoitetaan hyvin. Taikina laitetaan jääkaappiin ja annetaan sen olla siellä yön yli. 

Seuraavana päivänä leivotaan pipareiksi ja paistetaan 175'C 6-8 minuuttia. Kanelimuroleivät ovat murokeksejä, jotka leikataan taikinasta muotilla.

250 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 tl soodaa
1,5 tl kanelia
6 dl vaaleaa Jytte-jauhoa

Jauhot, mausteet ja sooda mitataan erilliseen kulhoon. Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan vaahdoksi leivontakulhossa ja vaahtoon lisätään kananmuna koko ajan vatkaten. Seokseen lisätään jauho-mauste-sooda-seos ja sekoitetaan hyvin. Taikina voi levätä jääkaapissa muutaman tunnin ja sitten sen voi leipoa kekseiksi. Paistetaan 175'C 6 min. Keksit saavat jäädä vaaleiksi.

Ei kommentteja: