keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Mansikkakakku, strawberry shortcake


Mitäs tässä leivotaan? Pienimmäinen laittaa jo automaattisesti keittiömyssyn päähänsä ja työntää tuolin keittiötason viereen, kun näkee, että olen tekemässä jotain leivonnaista! Pieni apulainen - päätyönä vatkainten nuoleminen leipomusten lopuksi!

Tämän päivän viritelmä on jättikokoinen strawberry shortcake eli "kulhokakku", johon törmäsin ensimmäisen kerran Seattlessa asuessani 14 vuotta sitten. Minulle kerrottiin, että se tehdään yleensä yhden hengen annokseksi lasiin tai jälkiruokakulhoon ja kerman tilalla voi olla myös jäätelöä. Mutta koska tänään kahvittelijoita on 14, tein kakkuviritelmän suoraan isoon kulhoon - vie vähemmän tilaa jääkaapissa ja on nopeampi tehdä kuin 14 erillistä annosta.


Kakkupohjana voi käyttää tavallista kakkupohjaa tai vaikka kaupan valmispohjaa, mutta "oikea" shortcake tehdään murokakkutyylisestä taikinasta. Taikinan voi paistaa uunipellillä "kökköinä" tai levynä,  koska se murustellaan tai leikataan pienemmiksi paloiksi paistamisen jälkeen. Tämä kakkumuoto on myös oiva tapa pelastaa pilalle paistettu kakkupohja tai kahvikakku! Leipurikin pääsee vähemmällä hermostumisella, kun ei tarvitse tehdä uutta kakkua maanantaiversion tilalle ;)

Minun kakkupohjana toimii eilen leipomani mustikka-murupiirakan loppu, joka kuivahti liiallisen perunajauhon vuoksi. Jatkoin gluteenittomia jauhoja perunajauhoilla, kun en viitsinyt lähteä kauppaan parin jauhodesin vuoksi ja tuloksena oli nopeammin kuivahtava piirakka...

Leikkasin piirakan pieniksi kuutioiksi, ja ladoin kuutioita, mansikkahilloa (puolet kaupan mansikkahilloa ja puolet pakastettua mansikkasuikaletta) ja kermavaahtoa vuorotellen kulhoon. Viimeiseksi kerrokseksi tuli kermavaahto. Kakku saa tekeytyä puoli päivää jääkaapissa kelmun tai kannen alla. Hieman ennen tarjoilua kerman päälle voi laittaa koristeet (mansikoita, marenkiruusuja, karkkeja tms.). Herkullinen ja hieman erilainen kakku!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on Aino ihana leivonta-apuri. Minä teen usein myös tuollaista ns. ruukkukakkua. Sen saa pienellä vaivalla tehtyä. Paistan kääretorttupohjan joko gluteenittomista jauhoista tai perunajauhoista. Jaan kääretorttupohjan neljään osaan ja vatkaan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta väliin ja päälle. Laitan myös jotain hilloa ( esim. lasten marjasoseita )tai marjoja mitä milloinkin on saatavilla. Minulla on lasinen kulho, siitä näkyy mukavasti värikkäät hillot ja marjat. Loppukesänterveisin Reija