tiistai 22. helmikuuta 2011

Nyt se onnistui - pulla!

Olen tämän vuoden puolella alkanut leipomaan pullaa enemmän,ja tietenkin minun on pitänyt kokeilla myös gluteenittoman pullan leivontaa. Ensimmäisistä pullista voi sanoa, että "ei mennyt niinkuin Strömsössä"...

Edellisellä kerralla leipoessani ehdin aloittaa taikinan tekoa, mutta kesken jauhojen lisäämisen pitikin pitää taukoa vauvan vaatimuksesta. Ja tämä tauko taisi olla se mullistava tekijä pullataikinan onnistumisen suhteen. Tein mielenkiintoisen havainnon: gluteenitonta jauhoseoksesta (Sunnuntai) leivottaessa taikinaa kannattaa seisottaa, jolloin jauhot turpoavat. Näin jauhoja tarvitaan vähemmän, eikä pullasta tule krokettipalloa.

Tänään leivoin tavallista pullaa tilaukseen, joten teinpä ensin myös gluteenitonta pullaa. Ja nyt voin sanoa todella onnistuneeni!

5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
2 dl hienoja riisijauhoja (Risenta)
7 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
22 g kuivahiivaa

Maito, psyllium, suola, sokeri ja kardemumma sekoitetaan keskenään. Lisätään kananmunat. Riisijauhot, kuivahiiva ja puolet jauhoseoksesta sekoitetaan keskenään ja lisätään nesteseokseen vatkaten. (Pallovatkain on aikas kätevä hiivataikinoiden tekoon.) Seoksen annetaan turvota 10-15 min. jonka jälkeen loput jauhoseoksesta lisätään taikinaan. Ja sitten leipomaan =). HUOM! Sunnuntain gluteeniton jauhoseos ei ole luontaisesti gluteeniton, eikä välttämättä sovellu kaikille keliaakikoille.

Taikinasta tulee sen verran löysä, että sitä voi annostella ruokalusikalla. Taikina on löysyydestään riippumatta kuitenkin käsin leivottavaa. Jauhotin kädet jauhoseoksella ja otin taikinasta sopivan kokoisen palleron lusikalla. Pyöritin taikinan palloksi käsissä ja laitoin leivinpaperin päälle uunipellille. Huomasin, että melkeinpä jokaisen pullan kohdalla saa jauhottaa käsiä lisää. Kohotin pullat, voitelin kananmunalla ja ripottelin päälle raesokeria. Paistoin pullat +200'C kunnes olivat sopivan värisiä, ehkäpä 10 min.

Olipas ihanaa saada aivan oikean pullan näköisiä ja makuisia pullia! Tätä päivää on odotettu!!


54 kommenttia:

ritvau kirjoitti...

Kiitos Aino, tätä olenkin kaivannut. Kokeilemaan......

Aino Uppa kirjoitti...

Tämä resepti tuntuu olevan toimiva. Pulla on vielä seuraavanakin päivänä ihan hyvä - ei läheskään niin kuiva kuin kaupasta saatavat. Myöskin pakastamisen jälkeen pulla on ok - sulatin huoneenlämmössä.

Senni kirjoitti...

Kiitos! Tätä olen yli 10 vuotta odottanut. Ohjeesi vinkkien avulla pullistani tuli täydellisiä.:) Lisäsin taikinaan vielä ksantaania ja riisijauhoja en kaupasta löytänyt, joten käytin tavallisia, Sunnuntaita ja Semperiä. IHANAA!:)

Altocumulus kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Testipullat paistoin, ei tullut niin kauniita, repeilivät pinnasta. Ehkäpä oli liikaa jauhoja ja pari innokasta alle kouluikäistä apulaista. ;) Mutta se pääasia, eli maku on ihan kohdillaan! Uskon että perheen keliaakikollekin maistuu.

Hobgoblin kirjoitti...

Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Mies (perheemme ainut keliaakikko) on kovin skeptinen pullan onnistumisen suhteen ja on tähän mennessä kieltänyt minua edes kokeilemasta.

Aino Uppa kirjoitti...

Mä ajattelin myös, etten ala edes kokeilemaan pullan leivontaa - ettei se onnistu. Mutta onneksi muutin mieleni. Eilen leivoin voisilmäpullia samaisella reseptillä ja tuli hyviä =).

Eija kirjoitti...

Sunnuntain gluteenittomat jauhot ovat kaikki vehnäpohjaisia (gluuteni teollisesti pilkottu) ja nykyisen luokittelun mukaan vähä-gluteiinisia, eivät gluteenittomia. Osalle keliaakikoista tällaiset ohjeet eivät siis sovi, mikä olisi hyvä mainita resepteissä. Etenkään vasta sairastuneet keliaakikot eivät välttämättä ole tutustuneet pakkausselosteisiin niin tarkasti, että tietäisivät erosta. Samoin joku keliaakikko-vieraalle leipova saattaa tehdä tällä ohjeella ja olettaa kaikkien keliaakikkojen voivan syödä näitä. Oman perheeni keliaakikot eivät esimerkiksi kestä muuta kuin luontaisesti gluteenitonta. :)

Aino Uppa kirjoitti...

Hei Eija! Hyvä pointti tämä gluteenittoman ja vähägluteenisen eron. Kiitos kommentista! Korjaanpa asian hetimiten, niin ei tule ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan kenelläkään tietoa, toimisiko tuo ohje jollain muulla jauholla kuin Sunnuntain jauhoseoksella? Mulla ei ole keliakiaa, mutta en siedä vehnää missään muodossa eli Sunnuntain jauhoseosta en voi käyttää.

Kaikki muu leivonta ja ruuanlaitto sujuu vehnättömänä, mutta toimiva pullaresepti ollut hakusessa nelisen vuotta. Joitain olen kokeillut mutta niillä taikinoilla saisi tapetit pysymään seinillä ja tuntuu olevan tuurista kiinni, tuleeko pullista hyviä vai krokettipalloja.

Aino Uppa kirjoitti...

Pitääpä kokeilla reseptiä esim. vaaleilla Jyttejauhoilla. Niissä ei tuoteselosteen mukaan ole vehnäpohjaisia aineksia ollenkaan.

Jyttejauhoja suositellaan käytettäväksi 2/3 vehnäjauhojen määrästä, mutten ole vielä kokeillut käytännössä, miten toimii pullassa. Murotaikinassa Jyttejauhot toimivat hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Olethan huomannut, että jos käytät psylliumia taikinoissa, se pitää aina turvottaa jossain vaiheessa (useimmiten helpointa ennen kuin lisäät jauhoja), mutta käyhän se noinkin, kun lisätään vain osa jauhoista. Jos et turvota psylliumia ja lisäät joukkoon jauhot, tulee taikinasta helposti liian kovaa ja pullista kittanoita ja kovia. Itse testasin ohjetta niin, että turvotin ensin pelkän psylliumin ja sitten vielä toisen kerran hetken aikaa lisättyäni puolet jauhoista. Muhkeita! Liian pitkä turvottelu hiivan lisäämisen jälkeen aiheuttaa riskin, että hiiva syö kaiken sokerin ja tärkkelyksen (tärkkelyshän hajoaa sokeriksi) ja pullasta häviää kaikki makeus eikä se myöskään kohoa kunnolla. Pallovatkain on oikein hyvä samoin kuin sähkövatkain, kunhan jaksaa vatkata tarpeeksi pitkään. Tarkoitushan on vatkaamalla saada taikinaan ilmakuplia, jotka sitten säilyvät paiston aikana ja tekevät pullasta pehmeitä ja meheviä. (Normaalitaikinassa tuon saa aikaan hiiva ja vehnäjauhon sitko.)

Anonyymi kirjoitti...

Tähän gluteenittomuus juttuun tein uuden blogin.
Jos haluat vilkaista niin os.gluteeniton.blogspot.com.

Eija kirjoitti...

Hei, koitanpa uudelleen vielä että tuleeko linkki nyt oikein. Tv Eija

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Eikö tähän pullaan tarvita rasvaa lainkaan?
Kyselee täysin tietämätön.

Aino Uppa kirjoitti...

Hei! En laittanut pullaan rasvaa, mutta voihan siihen laittaa - ja kuuluisikin =) 50-100g sulaa voita, margariini tai öljyä. Jauhoja voi joutua lisäämään vähän enemmän...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta. Keliaatikko-miniä ei meinannut tohtoa syödä näitä kun ei uskonut, että ovat gluteenittomia. Onnistui hyvin ja maistuivat hyviltä. :)

Aino Uppa kirjoitti...

Mahtavaa! Sen paremmin eivät pullat voi onnistua, jos keliaatikko epäilee niiden gluteenittomuutta =).

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin tätä. Ensimmäinen gluteeniton pullaresepti jota kähdin kokeilemaan ja toimi hyvin. Oikeastaan heitin aineita silmämääräisesti ja vaihdoin riisijauhot perunajauhoiksi ja pisti niitä suuremman osan kuin tässä on mainittu. Loppujen lopuksi siis se ei ollut tämä resepti...

Mutta siis tämä oli hyvä lähtökohta :) Kiitokset.

Heidi kirjoitti...

Jokohan se olisi minunki aika kokeilla pullan tekoa ikuisten muffinssien tilalle. Monet kaupan gluteiinittomat tuotteet sisältävät vehnää tai muuta epämääräistä vatsaa vääntävää sotkua. Viestiketjusta sain monta hyvää vinkkiä omiin leipomuksiini :) Kiitos ohjeen jakamisesta!

Aino Uppa kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Perjantaina tekaisin taas muutaman pullan laskiaisen kunniaksi. On se pulla vaan hyvää, kun se on itseleivottua ja oikean pullan oloista =)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, pakko kokeilla, kun kaupan gluteenittomat pullat eivät ole mistään kotoisin (toki olen onnellinen, että niitä on yleensä saatavilla).

Anonyymi kirjoitti...

KIITOS ohjeesta . eka kerta kun sain ihan oikean pullan näköistä gluteenitonta pullaa , niin ja makuista :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko kukaan testannut ohjetta jytte-jauhosta? Miten onnistui? :)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin reseptiä paitsi että lisäsin taikinaan rasvaa, kun luulin, että ohjeessa oli virhe.. Laitoin oikeaa voita 200g ihan lopussa. Vähempi olisi varmaan riittänyt;) Muuten tein ohjeen mukaan. Tosi hyviä ja älyttömän muhkeita tuli! Ainoa mikä vähän häiritsi oli hieman hiivainen jälkimaku. Riittäisiköhän kaksi pussia?

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilen juuri ohjettasi mustikkapiirakan pohjana! Saas nähdä kuin käy ;-) Käytin riisijauhojen tilalla maizenaa. Kerron kohta miten meni

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää tuli ja ihan on "oikeen" pullapohja mustikkapiirakan näköstä ja makusta :-) Kiitos reseptistä! Ps. rasvaa myös lisään ensikerralla ja puolet taikinasta riittää pellilliseen piirakkaa.

Aino Uppa kirjoitti...

Olen myös huomannut saman, että hiivaa on liikaa - maku tulee läpi. Pitää kokeilla 2 pussilla.

Hienoa kuulla, että taikina toimii hyvin myös marjapiirakan pohjana!

Anonyymi kirjoitti...

Laitoin Sunnuntai-jauhoseoksen tilalle vaaleita Jytte-jauhoja. Käytin hieman alle 2/3 Sunnuntain määrästä, vaikka lisäsin taikinaan noin 50g voitakin. Jytten kannattaa antaa turvota jonkin aikaa, jotta näkee tarviiko lisätä. Hiivaa käytin 2 pss ja kardemummaa melkein tuplat ohjeesta. Vaivasin taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Hyvänmakuisia ja kuohkeita pullia tuli (ei kovia ja tiiviitä). Parantamisen varaa jäi korkeudessa, hieman lässähtivät kohoamisen jälkeen uunissa.

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommentista! Leivoin juuri pullaa ns. tavallisen pullan tapaan. Jauhoina käytin Semperin jauhoseosta ja laitoin jauhoihin ksantaania. Jauhomäärä oli pienempi kuin tavallisessa pullataikinassa. Ja tuli hyvää pullaa! Leipasen tässä joku päivä pullaa niin, että mittaan ainekset, niin saadaan täsmällisempi ohje :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko kukaan kokeillut käyttää tapiocajauhoa psylliumin sijaan? :)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin eilen ohjeellasi pullia ja tosi hyviä tuli. Jätin varmaan liian löysäksi taikinan,koska ei tullut kauniin pyöreitä pullia?!
Onko mahdollista jättää kananmuna pois,kärsiiköhän rakenne?

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, en ole kokeillut ilman kananmunaa, mutta sitähän voisi kokeilla - ehkäpä hieman ksantaania jauhojen sekaan...

Allan Snellman kirjoitti...

Kokeilin tänään ekaa kertaa tehdä gluteenitonta pullaa, ja täytyy sanoa että hyviä tuli!

Hieman sovelsin: hiivaa vain 1,5 pussia ja kun psylliumia ei löytynyt niin pistin vähän ksantaania. Lapoin taikinan muffinssivuokiin kun jäi niin löysäksi mutta paistamisen jälkeen oli rakenne ja maku juuri loistava. Niin ja riisijauhot korvasin mantelijauhoilla :)

Aino Uppa kirjoitti...

Hiivamäärä voi olla pienempi. Olen kokeillut erilaisilla hiivamäärillä pullanleipomista - 1-2 pss on ok.

Pitääpä itsekin kokeilla mantelijauhoja leivontaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin ohjetta, mutta koska kotoonta ei löytynyt riisijauhoja laitoin tilalle Vuohelan herkun lettutaikina pussin joka on riisijauhoa. Hyvin toimi. Tosi kuohkeita pullia tuli. Kiitos ohjeesta.

Crepe kirjoitti...

Tyhmä kysymys, mutta etkö siis vaivannut taikinaa ollenkaan? O_o ekaa kertaa elämässäni teen gluteenittomia pullia, ja ylipäänsä ekaa kertaa moneen vuoteen mitään pullia, taikina just kohoamassa. Aion kyllä vaivata, kun eikö se pulliin kuulu, mutta tässä ei ole mitään mainintaa kuinka kauan, saa nähä miten amatööri osaa :(

Aino Uppa kirjoitti...

Crepe: En vaivannut taikinaa, koska taikinasta tuli sen verran löysää :) Taikinaan voi lisätä enemmän jauhoja, mutta pulla kovettuu nopeammin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sunnuntain gluteeniton jauhoseos on ihan täysin gluteenitonta! Ei sitä saisi tuolla nimellä myydä, jos ei olisi gluteenitonta!!

Aino Uppa kirjoitti...

Sunnuntain jauhoseos on gluteenitonta, mutta siinä on vehnätärkkelystä, joka ei sovi kaikille keliaakikoille. Jotkut keliaakikot ovat todella herkkiä, joten vanhan nimityksen mukaan he noudattavat ns. luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota, joka ei sisällä vehnätärkkelystä.

Raija K-P kirjoitti...

Hei ja ISO kiitos!

Pullat onnistuivat hyvin. Kohosivat kauniisti ja ovat niin ihanan pehmeitä!

Raija K-P

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos itsellesi, Raija, kommentista! Mukava kuulla, että olet saanut hyvää pullaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
tämä oli ehdottomasti paras gluteenittomista pullaresepteistä!! Koko perhe tykkäsi :-)

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos! Mukava kuulla onnistumisesta 😀

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos! Mukava kuulla onnistumisesta 😀

Unknown kirjoitti...

Kiitos! Odotukset ei olleet korkeella, eka kerta kun pullaa leivoin ja vielä gluteenitonta. Epäilin vähän onnistumista kun ei ollut rasvaa, mutta just perfect kohonneita kuohkeita pullia :)

Marju kirjoitti...

Toimii myös ilman kanamunaa. Olen lisännyt n.100g sulatettua margariinia.

Anonyymi kirjoitti...

Väsään täällä näitä kehuttu ja pullia. Pään raapimista aiheuttaa - eikä ensimmäistä kertaa - hiiva. Pussukoita kun on hyvin epämääräinen: kaupoissa myydään monen kokoisia hiivapusseja. Siis minkään kokoisia olette käyttäneet? Itselläni 7 gramman pusseja.

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, käytän 11 g kuivahiivapussia. Laitan tarkemman määrän ohjeeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän xanthan gum kohotus aineena ja gluteenitonta white flour joka on 00 jauhon tapaista....erittäin hienojakoista....täytyy keliakia sairastavat vieraani saada myös pullaa ja esitaikinalla ja perunatärkkelyksellä saa kuohkeutta ja keveyttä pullaan tai minä saan.

Anonyymi kirjoitti...

Jos voi käyttää hiivaa on toki prempi kuin kuiva hiiva gluteenittomissa leivonbaisissa

Unknown kirjoitti...

Pullataikina on kovin löysä. Kohoaa hyvin mutta paistin jälkeen ryppyisiä kuin rusinat. Missä voisi olla vika. Lisäsin vähän juoksevaa margariinia ja sitten jauhoja vähän lisää. Maku hyvä mutta ei niin edustavan näköisiä.

Ansku

Aino Uppa kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että jauhoja olisi pitänyt olla hieman enemmän...

Unknown kirjoitti...

Missä voisi olLa vika kun tämä pullataikina ei minulla onnistunut vieläkään. Lisäsin jauhoja,hyvin kohoaa mutta sitten kun uunista ottaa, ovat puhkaistu ilmapallo. Muuten hyvän makuinen mutta ruppanoita. Käytän sunnuntain gluteenitonta jauhoja j riisijauhoa.

Aino Uppa kirjoitti...

Jos taikina on ollut ok, niin mieleen tulee liian pitkä kohotusaika tai liian kylmä uuni...