sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Gluteenittomat vaaleat piparit

Ensilumi satoi maahan ja sen myötä tuli mieleen piparkakut =). Piparkakkutaikina piti saada välittömästi leivontavalmiiksi, joten perinteiseen taikinaan ei ollut aikaa. Muunsin joskus aikoinaan jenkeistä tuomani reseptin gluteenittomaksi ja lisäsin siihen piparkakkumaustetta:

200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl täysjyväriisijauhoja
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
2 - 3 tl piparkakkumaustetta (tai 1 tl kanelia, 0,5 tl neilikkaa, 0,5 tl kardemummaa)
1 tl vaniljasokeria

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja vaahtoon lisätään kananmunat. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon sekoittaen taikina tasaiseksi. Taikinan on hyvä levätä jääkaapissa 20 - 30 min.

Taikina on pehmeähkö leivottavaksi, mutta gluteenitonta jauhoseosta apuna käyttäen siitä saa leivottua aika helposti piparkakkuja. Kaulitsin taikinan paksuhkoksi, 0,5 cm, ja leikkasin perinteisellä piparkakkumuotilla pipareita. Kokeilin myös sellaista muottia, jossa oli jalkaa ja kättä - pieniä välejä. Siihen taikina ei soveltunut... Paistoin piparit + 225´C kunnes piparin alareuna sai hieman väriä. Taikinasta tulee noin 2 - 3 isoa uunipellillistä.

Juuripaistettuna piparien maku oli mieto. Mausteet eivät juurikaan maistuneet, mutta seuraavana päivänä maku oli kohdillaan. Luulenpa, että teen itselleni jouluksi muutaman tällaisen piparin - helppo ja nopea taikina, ja maku ja rakennekin muistuttaa tavallista piparkakkua.

1 kommentti:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Oiiii! Oletko muuten kokeillut gluteenitonta vuokaleipääsi piparkakkumausteella? Piparkakku leipä on herkullista, sopii joulupöytään. Mutta toki saa olla hiukan tummempi ja makeampi, maltaisempi versio. :-)

Näyttää hyvältä, tämä blogisi, ja otan osaa keliakian vuoksi. Se on pirullinen sairaus. Onneksi en itse sitä sairasta, vaikka joskus tuntuu, että olisi helpompaa syödä "oikein"... nyt sabotoin vatsaani aian kun en jaksa välittää. Mutta oikeasti olen siis todella iloinen, ettei keliakiaa ole, juuri tuo vierailla ja ravintoloissa syöminen ja kaikki suklaasta alkaen vaatii niin tarkkaa salapoliisityötä :-/