keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Ravintola vs. Aino 5 - 0

Eilen koin järkytyksen hetkiä ollessani syömässä muuannessa ruokapaikassa. Ja tänään olen työkelvottomassa kunnossa...

Tutkailin ruokapaikassa ruoka-annosta, joka oli merkitty gluteenittomaksi annokseksi. Yksi raaka-aine herätti minussa epäilystä - gluteeniton couscous??? Pyysin tarjoilijaa kysymään keittiöstä, onko couscous tosiaankin gluteenitonta, kun en ole aikaisemmin törmännyt keliaakikolle sopivaan versioon. Tarjoilija teki työtä käskettyä ja kävi keittiössä tarkistamassa asian. Vastauksena oli, että ruoka-annos on gluteeniton. Ajattelin, että onpa kiva, kun on löytynyt taas yksi uusi gluteeniton tuote - ja tilasin ruoka-annoksen. Ruoka oli hyvää ja söin sitä koko lautasellisen, nam =).

Ruokailun jälkeen pyysin saada nähdä couscous-paketin, jotta voisin etsiä sitä ruokakaupasta. Järkytys ja takaraivossa tykyttävä ketutus! Couscous oli tehty durum-venhästä ja oli tietenkin oikein gluteenipitoista... Kuinka saatoin olla niin sinisilmäinen... Vai toiminko oikein uskoessani ammattikeittiötä asian varmistamisen jälkeen???

"Mitäpä sitä enää rypistelemään, kun on jo housuissa". Siinä vaiheessa minulla oli enää vähän tehtävissä. Annoin ruokapaikalle palautetta ja tein selväksi, että tässä aiheutetaan suurta vahinkoa huolimattomalla toiminnalla. Mietin, kuinka monta onnellisen tietämätöntä keliaakikkoa oli ruokasalissa syömässä samaista annosta???

Eilen oli jo jotain tuntemuksia, mutta aamulla herätessäni tiesin oikein hyvin syöneeni gluteenia =(. Elimistö on edelleen kuin tulessa ja olo on kuumeinen, vaikkei kuumetta olekaan - luultavasti. Enää ei ole oksettavaa olo - johtuuko sitten siitä, että olen ollut pystyasennossa jo 3 h... Mutta "saikkupäivähän" tästä tuli. Onneksi töissä on asiat sillä mallilla, ettei mun yhden päivän poissaolo aiheuta kollegoille juurikaan lisätöitä. Huomenna tilanne on toinen ja toivonkin, että olen siinä kunnossa, että voin työskennellä suht normaalisti.

Mietin tässä tulevaa elämää, jos "julkisten ruokailujen" onnistumisprosentti on tätä luokkaa... Pessimismi ja kauhuskenariot nostaa päätään - saan yliannostuksen gluteenia joka kuukausi ja elimistössä jyllää jatkuva tulehdus... Ja kun kevätkesällä koittaa kontrollitähystyksen aika, saan "tuomion" siirtyä luontaisesti gluteenittomaan ruokavalioon, joka on entistä tiukempi...

Mitä tästä opimme? Syö vain omia eväitä!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.sydan.fi/resepti/-/view/27300

Katsopa kyseinen linkki. Sydäntautiliitto oikein myös väittää että kuskus on gluteenitonta. Suuresti ihmetyttää, eikö siis vehnässä olekaan gluteiiinia.