sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Pullan tapaista ja pizzaa

Innostuin eilen taas lämmittämään uunia (sähköuunia). Ajattelin leipoa ja paistaa monenlaista kerralla. Kokeilin mm. briocheja - mureita kierrepullia.

Tein briochit seuraavanlaisella ohjeella:

2,5 dl riisijauhoja
2,5 dl Semperin hienoa jauhoseosta
150 g pehmeää voita

Rasva ja jauhot mitataan kulhoon ja nypitään murumaiseksi

50 g hiivaa (tai 3 tl leivinjauhetta jauhojen sekaan)
0,5 dl sokeria
0,75 dl maitoa

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja hiiva liuotetaan siihen ja lisätään sokerin kanssa jauho-voi-seokseen.

1 kananmuna
0,5 tl suolaa

Lisätään taikinaan ja sekoitetaan hyvin. Sitten valmistetaan täyte:

100 g tomusokeria
50 - 100 g pehmeää voita
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Täytteen ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi seokseksi.

Taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Täyte levitetään levyn päälle ja levy rullataan, kuten kääretorttu. Rullasta leikataan 2,5 cm paksuisia viipaleita, jotka laitetaan paperivuokiin. Viipaleet voi voidella kananmunalla ja päälle voi ripotella raesokeria tms. Paistetaan + 225'C kunnes ovat saaneet väriä. Briochit jäävät yleensä vähän vaaleammiksi kuin tavalliset pullat.


Kokeilin myös Frian gluteenittomia valmispizzapohjia. Levitin ensin Rainbow:n yrttitomaattimurskaa pohjan päälle, sitten pepperonimakkaraa, savukinkkukuutiota ja ananaspaloja. Päälle mozzarella-juustoraastetta. Paistoin pizzan +225'C kunnes juusto oli saanut vähän väriä.

Ja sitten syömään! Mutta mitenkäs kävikään. Pohja oli jauhoinen, ehkä myös liian paksu (lähes 1 cm), eikä täytteiden kosteus ollut imeytynyt pohjaan ollenkaan. Olin todella pettynyt. Täytteissä sinänsä olisi makua, mutta pohja vie kaiken maun - ja pizza maistui lähinnä perunajauholta. Asiaa voisi parantaa se, että pohjan pistelisi haarukalla ennen tomaattimurskan levittämistä. Ehkäpä sitten kosteus ja maku siirtyisi myös pohjaan. Moilasen leipomo tekee myös pizzapohjia. Pitänee kokeilla myös niitä ja verrata, kumpi on toimivampi. Moilasen pizzapohja taitaa olla ohuempi ja valmiiksi rei'itetty.

Ei kommentteja: