tiistai 30. syyskuuta 2008

Perunarieska

Olen syönyt viikon ajan ostoleipää - sämpylöitä ja arinarieskaa. Mutta niiden rakenteeseen alkoi jo kyllästyä. Niinpä mun piti leipoa eilen illalla. Ja kun leipää pitää saada pienellä vaivalla ja nopeasti, tein jälleen kerran perunarieskaa - pellin muotoon. Tällä kertaa viitsin myös mitata ainekset. Yleensä leivon "kouratuntumalla" - teokset ovat uniikkikappaleita =).

Ostin kaupasta kokeeksi hieman erilaisia jauhoja Viljatuotteelta, Hirvelältä ja Soyappetitilta. Erilaisia jauhoja käyttämällä saa vaihtelua itseleivottuihin tuotteisiin. Olen huomannut, ettei leivän leivonnassa ole niin väliä, mitä jauhoa käyttää kunhan määrä on suht sama. Saapahan vaihtelua myös leivän rakenteeseen =).

Tämän kertaiseen rieskaan tuli:

7,5 dl kuumaa vettä
1 pss perunamuusijauhetta
1 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleena (Fibrex)
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl soijajauhoja (Soyappetit)
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl kaurakuitua (Hirvelän Kaurakuitunen)
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl tattarijauhoa (Viljatuote)
2 dl tummaa täysjyväriisijauhoa (Viljatuote)

Tein perunamuusin kuumasta vedestä ja perunamuusijauhosta ja annoin sen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Sekoitin kuivat aineet keskenään ja lisäsin muusiin - loppupuolella kuivien aineiden lisäämistä lisäsin öljyn. Sekoitusvälineenä käytin pallovatkainta.

Kumosin taikinan leivinpaperin päälle pellille ja kaulitsin sen n. 1 cm paksuiseksi. Pistelin levyn haarukalla ja paistoin + 200'C kunnes pinnassa oli hieman väriä.

Perunarieska pysyy hyvänä pakastimessa - ei muutu muruseksi, kuten jotkut ostorieskat. Joissakin ostorieskassa taitaa olla liian paljon perunaa suhteessa jauhomäärään ja siksi se ei kestä pakastamista... rieska muuttuu pakkasessa muruiseksi/rakeiseksi ja maku vetiseksi. Itseleivottu kestää paremmin pakastamista =). Ja mikä onkaan parempaa kuin juuri leivottu leipä, NAM!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sun täytyy lisätä näitä mainioita reseptejä myös Glu.fi-palveluun :)

http://www.glu.fi/

Aino Uppa kirjoitti...

Olet siis kokeillut mun reseptejä =) Ja ne ilmeisesti toimii ja maistuu myös muillekin kuin minulle? Kiva juttu!!

Anonyymi kirjoitti...

Paljon toi Hirvelän kaurakuitu painaa? Kun 1dl kaurahiutaleita 35g ja kauraleseet 50g , aika suuri ero noissa.

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, nytpä en osaa sanoa, kuinka paljon Hirvelän Kaurakuitunen painaa / dl. Mulla ei ole nyt ko. tuotetta, enkä löytänyt netistäkään äkkiseltään katsottuna ko. tietoa. Löytyisiköhän pakkauksesta...