maanantai 6. maaliskuuta 2023

Gluteeniton lanttukukkoLeivoin pitkästä aikaa umpikukkoja. Tein yhden tavallisen lanttukukon valmiista Ämmän leivän ruistaikinasta ja yhden gluteenittoman kukon itsetehdystä taikinasta. Lihana käytin possun kylkiviipaletta.

Aloitin kukkojen valmistuksen tekemällä gluteenittoman taikinan. Taikinaan tuli:

4 dl kädenlämpöistä vettä
suolaa
3 dl hienoa tattarijauhoa
2 dl Myllärin kaurasämpyläjauhoa
0,5 dl - 1 dl tummaa siirappia
1 pss kuivahiivaa

Sekoitin ainekset löysäksi taikinaksi ja annoin taikinan "kuplia" 2 h kannellisessa leivontakulhossa. Taikinan tekeytyessä eli hieman hapantuessa kuorin 3 keskikokoista lanttua ( n. 15 cm hakaisijaltaan). (Yhteen kukkoon riittänee 1-1,5 lanttua). Viipaloin lantut ohuiksi viipaleiksi ja keitin suolalla maustetussa vedessä n. 20 min. Keittämisen jälkeen kaadoin lanttuviipaleet lävikköön valumaan ja jäähtymään. Laitoin uunin lämpiämään +250 C.

Kun taikina oli kuplinut aikansa, lisäsin siihen Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta sen verran, että taikina oli helposti käsiteltävissä. Vaivasin taikinaa ja laitoin jauhotetulle leivinpaperille. Kaulitsin taikinan jauhoja apuna käyttäen n. leivinpaperin kokoiseksi levyksi. 

Ladoin keskelle taikinalevyä vuorotellen lanttuviipaleita, suolaa, muutamia puuroriisin ryynejä ja possun kylkiviipaleita suorakaiteen muotoiseen kekoon. Riisiryynit eivät ole välttämättömiä, mutta laitoin niitä varuilta ylimääräistä kosteutta imemään. Kun keko oli mielestäni sopivan korkuinen, leikkasin keon päihin taikinalevyyn viillot. 

 
Nostin viiltojen välissä olevan taikinan kukon päädyksi ja sitten leivinpaperin avulla keon molemmilta puolilta taikinalevyt keon päälle. Painelin taikinalevyn reunan kiinni kukon päältä ja leikkasin kukon päistä ylimääräisen taikinan pois. Muotoilin kukkoa pyöreäpäiseksi ja nostin sen leivinpaperin avulla vuokaan. Kukon voi myös paistaa tavallisella uunipellillä. Jäljelle jäänyt taikina kannattaa säästää paikkausaineeksi, jos kukon kuori repeää paistettaessa. Paistoin kukko +250 C uunissa puoli tuntia. Sitten otin kukon uunista. Tarkistin, onko kukon kuori  revennyt jostain kohtaa. Tässä kohtaa sitä voi vielä paikata jäljelle jääneellä taikinalla. Voitelin kukon vesi-siirappi-seoksella. Käärin kukon alla olleen leivinpaperin kukon ympärille ja käärin koko komeuden tukevaan folioon. Paistoin kukkoa +125 C vielä 3 h. Sittenpä se olikin valmista syötäväksi! 

Ei kommentteja: