lauantai 25. toukokuuta 2013

Gluteenittomia kastikkeita

Kastikkeet herättävät monesti ihmetystä, miten keliaakikolle tehdään kastike. Teen kastikkeet suurustamalla eli kypsennän kastikkeeseen tulevan lihan tai kalan, lisään mausteet ja nesteen, ja lopuksi suurustan. Suurustamiseen käytän jauho-vesiseosta (perunajauhoja, gluteenitonta jauhoseosta) tai Maizenan suurusteita. En ole koskaan kokeillut tehdä kastiketta rasvasuurustuksella. Luulenpa, että gluteeniton jauho sakenisi kuumassa rasvassa, muttei ruskistuisi... Pitänee kokeilla joku päivä :)



Meidän perheessä syödään eniten pastakastikkeita ja yleisin on tomaatti-jauhelihakastike - lasten herkkua!

Ruskistan 
400 g jauhelihaa paistinpannulla, johon lisään 
1 tl suolaa, ripaus pippuria, 
1-2 tl oregano-basilikaseosta, 
noin 400 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa (säilykepurkki tai kartonkitölkki), purkillinen/tölkillinen vettä ja joskus hieman chilijauhetta, sipulia tai valkosipulia. 

Keittelen kastiketta sen aikaa, kun pastan keittämiseen menee. Juuri ennen tarjoamista lisään vesi-perunajauhoseosta (1-2 rkl perunajauhoja, 1 dl kylmää vettä) hyvin sekoittaen. Annan kastikkeen "pulpahtaa" eli kiehua sen verran, että se pulpahtaa kerran 2. Ja sitten kastike on valmis! Tarkastan vielä suolan, pitääkö lisätä. Parmesan-juusto antaa kivan maun pastaruoalle.

Kastikkeen makua voi muutella käyttämällä erilaisia mausteita tai valmiiksi maustettuja tomaattivalmisteita. Paseerattua ja murskattua tomaattia löytyy ainakin yrtti-, chili- ja valkosipulimaustettuna.

Possukastiketta teen Maizena-ruskea kastike-suurusteella. Ruskistan 400 g possunsuikaletta paistinpannulla, lisään 1 tl suolaa ja ripauksen pippuria. Lisään vettä (8-10 dl) ja ehkäpä sipulia, ja annan lihan hautua 2-3 h miedolla lämmöllä. Meidän perheessä tykätään todella kypsästä ja mureasta possusta, joten se pitää hauduttaa kunnolla ;). Kun liha on mureaa, nostan kastikkeen lämpötilaa, lisään Maizena-suurustetta suoraan purkista kaatamalla sen verran, että kastikkeesta tulee sopivan paksuista, ehkäpä 3 rkl. Maizenaa pitää keittää noin minuutti. Tarkistan suolan, ja kastike on valmis. Meidän perheessä possukastiketta syödään peruna- tai bataattimuusin kaverina.



Broilerikastikkeen teen kermaan ;). Kypsennän 300 g broileria paistinpannulla, lisään 1 tl suolaa, ripauksen musta-, valko- tai sitruunapippuria. Lisään 2 dl ruokakermaa (tavallista tai maustettua: kolme sipulia, kolme juustoa, kippari, kookos tms.) ja saman verran vettä. Joskus saatan laittaa koko nestemäärän kermana. Suurustamiseen käytän joko Maizena-vaalea kastike-suurustetta tai perunajauho-vesiseosta. Tarkistan suolan ja kastike on valmis. Jos teen broilerikastikkeen tavallisella ruokakermalla, laitan hieman valkosipulia ja tomaattipyrettä. Joskus teen jauheliha- tai lohisuikalekastikkeen tällä broilerikastikkeen ohjeella, ja sekin on hyvää. 

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Teen aina gluteenittoman ruskeankastikkeen rasvasuurustuksella. Käytän Semperin Fin mix-jauhoseosta ja hyvin ruskistuu. :)

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommentista! Pitääkin kokeilla :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos näistä! Muutenkin aina ollut vähän poropeukalo kastikkeiden kanssa, saatika nyt kun keliakia todettiin.

Anonyymi kirjoitti...

En ole ikinä oppinut suurustamaan maizenalla enkä myöskään perunajauhoilla, joskin nyt voisin kokeilla! :) Olen aina tehnyt "äidinperintönä" rasvasuuruksen tummista jyttejauhoista. Niistä tulee aivan vehnäjauhoihin tehtävää ruskeaa kastiketta vastaava.

Aino Uppa kirjoitti...

Kokeilin Semperin jauhoilla tehdä ruskeaa kastiketta ja se toimi hyvin. Ruskistuminen kesti ehkä pidempään verrattuna vehnäjauhoihin, mutta kastikkeen väri ja maku olivat hyviä - myös perhe tykkäsi :)

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä mulla onnistunut tuolla tavalla että suurustaa perunajauholla. Kastike on sen näköstä kun olisin tehnyt vain kiisselin vedestä jossa on jauhelihaa.ns. jauhelihakiisseli näyttää just siltä. Repesin täysin tuolle kokeilulle. :D

Aino Uppa kirjoitti...

Laitoitko kastikkeeseen tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia? Jos et, niin kiisseliähän tulee :) Toinen vaihtoehto on käyttää ruskeaa tai vaaleaa maizenaa, jolloin kastikkeeseen tulee väri suurusteen mukana.

Anonyymi kirjoitti...

Itse ruukaan tehdä perinteisen ruskean kastikkeen maissijauhoista, ruskistuu hyvin :)