tiistai 30. elokuuta 2011

Gluteeniton lanttukukko

Kyläkauppaan oli ilmestynyt mahtavan näköisiä ja kokoisia lanttuja. Siitäpä juolahti mieleen lanttukukko. Eihän se auttanut muuta kuin ottaa komea lanttu kainaloon ja käydä hakemassa pekonipaketti kaveriksi. Ja sitten kotiin kukon tekoon!

Ensimmäiseksi otin käsittelyyn lantun. Leikkasin sen 6 osaan, jotta sitä olisi helpompi käsitellä. (Kyseessä oli siis todella kookas lanttu, 2 - 3 nyrkin kokoinen.) Kuorin ja huuhdoin palaset ja leikkasin ne 3 - 5 mm viipaleiksi. Avasin pekonipaketin (150 g) ja leikkasin pekonisiivut kolmeen osaan. Seuraavaksi valmistin kuoritaikinan. Taikinana käytin samaista reseptiä, jolla olen tehnyt karjalanpiirakoita:

2 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2,5 - 3 dl tattarijauhoja
0,5 - 1 tl suolaa
0,5 - 1 dl öljyä

Mittasin lämpimän veden kulhoon ja lisäsin psylliumin koko ajan sekoittaen vispilällä. Annoin psylliumin turvota noin 5 - 10 min. Lisäsin osan jauhoista ja suolan kulhoon koko ajan sekoittaen. Sitten lisäsin öljyn, loput jauhot ja sekoitin taikinan tasaiseksi. Jaoin taikinan kahteen osaan. Laitoin leivinpaperin päälle tattarijauhoja ja taikinapalasen jauhojen päälle. Kaulitsin taikinan ovaalin muotoiseksi ja aloin latoa pekonia, lanttuviipaleita ja ripaus suolaa kerroksittain niin, että taikinalevyn keskikohdalle muodostui suorakaiteen muotoinen kasa. Lopuksi laitoin täytekasan päälle pari nokaretta voita. Täytettä ei kannata latoa aivan taikinan reunoille asti, jotta tulevan kukkon joka sivulle jää taikinareuna. Nostin ensin täytekasan lyhyiltä sivuilta, "päädyistä", taikinan pystyyn, ja sitten taitoin pitkät taikinakaistaleet täytteen päälle. Taikinareunat on hyvä painella kiinni, jotta täyte ei kuiva. Kukkoa paistetaan uunissa +200'C, kunnes kuori on saanut väriä. Sitten kukko kääritään alumiinifolioon ja haudutetaan +125'C 4 - 6h, jotta täyte ja kuori pehmenee.7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistäsi! Olen aina kuvitellut että kukkojen tekeminen olisi lähes mahdotonta tavalliselle pulliaiselle saati sitten vielä gluteenittomana joten olen hyvin iloinen löydettyäni tämän (ja monta muuta hyvää gluteenitonta reseptiä)!Aion tätä ja muitenki kokeilla ihan varmasti! Kiitos päiväni pelastamisesta!

Aino Uppa kirjoitti...

Ole hyvä! Mukavaa kuulla, että resepti on toiminut myös toisen leipurin leipomana!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos lanttukukko ohjeesta, hyvää tuli. Olen joutunut etsimään glut ohjeita kun perheeseemme saatiin ihokeliaatikko.Keitin kuitenkin lantut ettei tarvinnut niin pitkää kypsymisaikaa. Edesmennyt äitini kypsytti lantut suolaamalla, eli ne liukoitetaan aivan ohuiksi ja laitetaan karkean suolan kanssa yöksi kylmään välilä hölskytyellen että suolavesi kostuttaa lantut, tulee maukkaampi kui keittämällä.
Itsekin olen ohjeiden kehittelijä myös siksi kun ravitsemusterapeutti oli sanonut että kuidun määrä jää liian pieneksi glut ruokavaliossa. Se on kuitenkin väärä tieto ainakin ammattilaiselle, itsekin olen suurkeittiöemäntä , joten kehittely kiinostaa..

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset gluteenittomasta kukonkuori ohjeesta! Itse tykkään kukkoista (lanttu,pottu) aivan mahottomasti ja saman haluan opettaa lapselleni. Nyt hänkin pääsee nauttimaan kukkojen makumaailmasta.. =)

Unknown kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla tehdä.

Unknown kirjoitti...

Joo, oikein hyvää tulee. Ite tein vielä kukon reiälliseen kakkuvuokaan. Onpa hyvä siitä leikellä paloja vaikka metästysreissulla.

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommenteista 😀