sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Gluteeniton voitaikina, joulutortut ja kinkkupiirasetTörmäsin Facebookissa Keliakia-ryhmässä gluteenittomiin joulutorttuihin ja voitaikinan ohjeeseen. Kokeilin ohjetta ja sain ihan mukavia joulutorttuja aikaiseksi.

Taikinaan tulee:

250 g voita
250 g maitorahkaa
5 dl Semper hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Rahka ja pehmeä voi sekoitetaan keskenään ja jauhoseos sekoitetaan rahka-voi-seokseen. Taikina laitetaan 20 minuutiksi jääkaappiin "lepäämään". Tämän jälkeen taikina kaulitaan 0,5 cm paksuiseksi ja leikataan neliöiksi. 5x5 cm on aika sopiva koko neliölle... Huomasin, ettei tortuista kannata tehdä kovin suuria - pienet onnistuivat paremmin. Paistoin tortut + 200 'C kunnes tortut olivat kypsiä.

Kokeilin taikinaa myös muuhun leivontaan. Tein pieniä piirasia muffinivuokaan. Mielestäni taikina toimi paremmin tällaisessa leivonnassa :) Kaulitsin taikinan ohuehkoksi ja leikkasin siitä juomalasilla ympyröitä. Painelin taikinan kevyesti vuoan kuppeihin, laitoin savukinkkua ja juustoraastetta. Päälle kaadoin aurajuustokerma-kananmunaseosta (2 dl kermaa/1 kananmuna). Paistoin uunissa + 200'C, kunnes kerma-kananmunaseos oli hyytynyt. Piiraset onnistuivat todella mukavasti!

Samaista Facebook-ryhmää seuratessani törmäsin myös toiseen kotileipuriin, joka oli onnistunut tekemään todella lehtävän näköisiä joulutorttuja. Blogin nimi on Gluteenitonta leivontaa. Todella hienoa, että gluteenittomia testattuja ohjeita löytyy nykyään mukavasti!

5 kommenttia:

Soili kirjoitti...

Hienoa, että olet perehtynyt näin hyvin gluteenittomiin leivonnaisiin. Olen vasta - alkaja. Olen kokeillut jo monia reseptejäsi ja kaikki ovat olleet hyviä.
Kiitos paljon! Soili

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos kommentistasi!

Mirja Ehrlund kirjoitti...

Voiko taikinan jättää jääkaappiin seuraavaksi päiväksi? En millään jaksaisi enää leipoa niitä tänään

Mirja Ehrlund kirjoitti...

Voiko taikinan jättää jääkaappiin seuraavaksi päiväksi? En millään jaksaisi enää leipoa niitä tänään

Aino Uppa kirjoitti...

Hei, vastaaminen on myöhässä.. Kyllä taikinan voi leipoa seuraavanakin päivänä.