sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Gluteeniton "mämmi" -kokeiluOlen jo pidemmän aikaa miettinyt gluteenittoman mämmin tekemistä. Minulla on perinneruokakirja, jossa neuvotaan, miten mämmi tehdään ruisjauhoista ja -maltaista. Perinteisellä menetelmällä se on aikaa vievä prosessi: keittäminen kestää noin 5 tuntia ja uunissa hauduttaminen 3 tuntia. Jauhoja ja maltaita kuluu noin 2,5 kg ja vettä 7 litraa :) Mitenkäs tekisi gluteenittoman version...

Gluteenittomassa mämmissä on pari pientä haastetta... Mitä rukiin tilalle ja miten mämmistä saisi mämmin makuisen :) Ja yksi haaste on myös se, etten muista enää, miltä ruismämmi maistuu! Onneksi perhe voi auttaa makuasiassa ja maistella keitoksiani.

Keitin viikko sitten kaksi vedosta mämmistä, toisen riisijauhoista ja toisen tattarijauhoista. Keitin puuron, maustoin sen mämmimausteilla ja haudutin uunissa. Tuloksena oli leipää muistuttava viritelmä :) Liikaa jauhoja! Maku oli ihan ok, muttei se maistunut maltaiselle. Mikäs neuvoksi...

Sitten sain neronleimauksen! Tai ainakin kuvittelin niin :) Jospa käyttäisin gluteenitonta olutta nesteenä puuron keittoon. Jos se ei nyt ihan ruismaltaalta maistukaan, niin ehkäpä mallasvivahde on lähempänä oikeaa mämmin makua kuin marmelaadiviritelmät, joita olen löytänyt "gluteenittomana mämminä" kaupasta. Ja eikun tuumasta toimeen!

Keitin seuraavanlaisen puuron:

0,5 l Kukko Lageria (vihreä tölkki)
2 - 2,5 dl täysjyväriisijauhoja
1 tl suolaa
1 tl pomeranssin kuorta
0,5 - 1 dl siirappia

Keitin puurosta aika tiivistä, mämmimäistä. Keittoaika oli kohtuu lyhyt, ehkäpä 15 minuuttia. Keitoksesta tuli vaaleaa, kuten yläpuolella olevasta kuvasta näkyy. No väri ei ole ongelma. Mielestäni se voi olla vaalea - ihan kaunis väri ruoaksi.

Maku oli maltainen ja ehkäpä mämmiin vivahtava. En tosin muista mämmin makua, mutta jostain muistisopukoista tuli ajatus, ettei maku ole niin kaukana oikeasta mämmistä. Jälkimaku oli tosin liian oluinen/humalainen.

Laitoin Laitilan virvoitusjuomatehtaalle kyselyä, mikä heidän Kukko-oluista olisi mahdollisimman vähän humalaa sisältävä. Seuraavan vedoksen keitän ko. oluesta, jahka saan vastauksen. Näin erotan, oliko kysele humalan mausta. Sitten testaan vielä sellaiset versiot, joihin laitan 1/1 ja 2/1 vettä ja olutta.

Jo tämän aamuinen kokeilu osoitti sen, että gluteenittoman mämmin tekeminen onnistuu jollain tapaa. Tästä jatketaan!

2 kommenttia:

Suviih kirjoitti...

Minäkin kokeilin yhdenlaista versiota Tummaan Kukkoon ja totesin saman, olut maistuu vähän liikaa läpi. Käytin tattarijauhoa ja kauratalkkunaa (ajattelin, että tuo talkkuna toisi vähän sellaista paahteista makua). Ensimmäinen versio ei läpäissyt makuseulaa, mutta jokunen idea vielä muhii, joita aion kokeilla. Luumua vierastan itsekin mämmissä, mutta sillä saisi mukaan sitä tummaa väriä.. Dilemma :)

Aino Uppa kirjoitti...

Väriä saisi myös sokerilla, kun sulattaa sen ja antaa "paahtua"... Ajattelin kokeilla seuraavaan viritelmään tumman siirapin lisäksi