tiistai 8. huhtikuuta 2014

Gluteeniton lihapullakastike



Ajattelinpa yllättää perheen iloisesti perinteisellä lihapullakastikkeella. Jotta itsekin saan yllättyä, tein sen gluteenittomana :)

Lihapullat:

1 prk kermaviiliä tai 2 dl ruokakermaa
2 dl gluteenittomia korppujauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 ml valkopippuria
1 tl yrttiseosta
0,5 tl valkosipulijauhetta

800 g jauhelihaa (sika-nauta)

Sekoitin kerman, korppujauhot, kananmunat ja mausteet sekaisin kulhossa vatkaten ja annoin seoksen turvota 10-15 minuuttia. Sekoitin jauhelihan sekaan ja sekoitin taikinaksi. Tänään harrastin kokeellista ruoanvalmistusta ja tein lihapullat jäätelöpallokauhalla! Kastelin kauhaa kylmässä vedessä ja pyöräytin taikinapallon. Aika hyvin onnistui, kun vähän toisella kädellä auttoi :) Tuli tehtyä pullat nopeasti. Paistoin pullat leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa +200'C 20-30 minuuttia, kunnes pullat olivat läpikypsiä - halkaisee yhden pullan veitsellä, niin kypsyyden näkee hyvin.

Pullien paistuessa uunissa tein kastikkeen:

50 g voita
50 g kaurajauhoja (puhdaskauraa), muukin gluteeniton jauho käy

Sulatin voin paistinpannulla ja lisäsin jauhot muovivispilällä sekoittaen. Vaihdoin puulastaan ja sekoittelin rasva-jauhoseosta, kunnes se oli muuttunut sopivan ruskeaksi. Lisäsin vettä silmämääräisesti sen verran, että kastikkeesta tuli omaan makuun sopivan paksu. Maustoin kastikkeen lisäämällä 0,5 - 1 tl suolaa ja hieman pippurijauhetta.

Riippuen jauhosta, ruskistumiseen voi mennä aikaa eli ei pidä luovuttaa, jos seos ei meinaa ruskistua kovin nopeasti!

Tulipas hyvää kastiketta! Huomenna ruokana siis lihapullakastiketta, perunamuusia ja ehkäpä porkkanaraastetta, niin on sopivan värikästä meininkiä.



Ei kommentteja: