perjantai 21. helmikuuta 2014

Ravintokuidun saanti

Moni keliaakikko ei saa tarpeeksi kuitua ruokavaliostaan. Eikä taida saada moni "taviskaan"... Keliaakikon olisi hyvä valita sellaisia leipätuotteita ruokavalioonsa, joissa kuidun määrä on yli 5% eli yli 5 g kuitua/100 g tuotetta. Tuotepakettaja saa lukea tarkasti, jotta löytää tarpeeksi kuitua sisältävää leipää...

Sain käsiini esitteen, jossa esiteltiin kuitulähteitä konkreettisesti. Seuraavat annokset sisältävät 3 g kuitua ja aikuinen saa tarpeeksi kuitua kun valitsee 8-10 annosta/päivä, lapsi 4-5 annosta/päivä:

1 lautasellinen kaurapuuroa
1,5 dl keitettyä täysjyväriisiä
3,5 rkl kauraleseitä
0,5 rkl sokerijuurikaskuitua

2 dl porkkanaraastetta / pari keskikokoista porkkanaa
3-4 dl vihreää salaattia
250 g / 2-3dl kukkakaalia
230 g pinaattia, kypsennettyä 1 dl
100 g / 1,5 dl keitettyjä vihreitä papuja
40 g / 0,5-1 dl keitettyjä kuivattuja papuja
4 kpl keitettyjä perunoita
2-3 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja
1 appelsiini
1 iso omena
0,75 dl soijarouhetta

2,5 rkl rusinoita
3 kpl kuivattuja aprikooseja
1 kuivattu viikuna
6 kpl kuivattuja luumuja
2-3 rkl pähkinöitä/manteleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
0,5 rkl psylliuminsiemenen kuorijauhetta

Nesteytys pitää muistaa myös huolehtia: aikuiselle n. 2 litraa ja lapsellekin 1,5 litran paikkeilla juotavaa päivässä.

Miten tätä listaa nyt sitten toteuttaisi omassa ruokavaliossaan... Sisällytän aamupalalle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle 2 "kuituannosta" jokaiselle ateriakerralle... Kyllähän se toimisi :)


Ei kommentteja: