sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Gluteeniton täytekakku


Uusi vuosi ja uudet synttärit! Poika täyttää 10 vuotta. Synttäreitä juhlittiin perheen kesken tänä viikonloppuna. Kysyin, millainen kakku tehdään tänä vuonna, ja possu-kakkuhan se piti olla :)

Leivoin kaksi kakkupohjaa, toisen tavallisella pyöreällä kakkuvuoalla ja toisen pyöreäpohjaisella uunivuoalla, kun muuta sopivan kokoista vuokaa ei ollut. Voitelin vuoat voilla ja leivitin Risentan hienolla riisijauholla.

Tavallinen kakkuvuoka veti 5 munan kakun (15-20 henkilölle) verran taikinaa:

Tein kakkupohjan suhteella 1 osa kananmunia, 1 osa sokeria ja 1 osa jauhoja. Mittasin 5 kananmunaa juomalasiin, mittasin saman verran hienoa sokeria ja vaahdotin vaahdoksi. Kun sähkövatkaimen vatkaimilla nostaa vaahtoa ja piirtää numero 8:n vaahdon pintaan, taikina on sopivasti vaahtoutunut, jos 8 pysyy vaahdon pinnassa hetken.

Mittasin juomalasiin saman verran Semperin gluteenitonta jauhoseosta kuin kananmunia ja sokeriakin, ja 1,5 tl leivinjauhetta. Sekoitin ne sekaisin ja lisäsin pallovatkaimella vatkaten vaahtoon. Kaadoin vaahdon pyöreään kakkuvuokaan.

Pesin leivontakulhon ja vatkeimet, kuivasin ne ja tein uuden kakkutaikinan. Mittasin sen samalla periaatteella kuin ensimmäisenkin kakkupohjan, mutta tein 3 kananmunan pohjan. Kaadoin pienemmän taikinan pyöreäpohjaiseen uunivuokaan.

Paistoin kakkupohjat yht'aikaa uunin alimmalla tasolla +175'C n. 30 minuuttia.

Kun kakkupohjat olivat jäähtyneet, halkaisin isomman kakkupohjan kolmeen osaan ja täytin sen marjahillolla, banaaniviipaleilla ja kermavaahdolla kakkuvadille. Laitoin myös ison kakun päälle hilloa, banaania ja piehenkön keon kermavaahtoa. Leikkasin pienen kakkupohjan kolmeen osaan ja laitoin keskimmäisen osan kermakeon päälle niin, että kakku sai puolipallomaisen muodon. Laitoin kelmua päälle ja kakun mehustumaan yön yli jääkaappiin.

Seuraavana päivänä päällystin kakun vihreällä sokerikuorrutteella (2 pakettia) ja muotoilin possun ulkomuodon. Sokerikuorrute oli helpompi kaulita kahden leivinpaperin välissä. Silmät ja hampaat tehtiin valkeasta sokerikuorrutteesta ja kieli, kulmakarvat ja sieraimet elintarvikevärillä värjätystä tomusokerikuorrutteesta. Kakku oli sekä sankarin että perheen mieleen!
2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

hei !Luin että olet taistellut löytääksesi jauhoja jotka auttavat verensokerin matalana pysymiseen ja jos et ole allerginen pähkinöille sopii mantelijauhot,kookosjauhot ja muita pähkinäjauhoja. Varo tärkkelysruokia sillä ne muuttuu sokeriksi kropassa. Katso karppaus kirjoja vaikka et menisi itse diettiä siellä on receptejä.

Aino Uppa kirjoitti...

Kiitos vinkistä!

Mantelijauhoja näyttää löytyvän nykyään aika helposti esim. Citymarketista. Olen syönyt valmiita mantelijauholeivonnaisia, mutta pitääpä kokeilla leipomista :)