Kesän juhlat lähestyy! Voileipäkakut ovat aikas herkkua, ja tietenkin niitä pitää saada myös gluteenittomana =) Gluteenittoman voileipäkakun voi tehdä gluteenittomasta paahtoleivästä tai Moilasen viipaleleivistä (tattari tms.). Voileipäkakkua varataan yleensä 1-1,5 cm viipale / vieras.
Kinkkukakun ohjeen olen löytänyt Valion "Lämpimäisiä" -kirjasta. Kakku on saanut hyvää palautetta ja se onnistuu aina =) Täytteitä tulee kaksi: kinkkutäyte ja italiansalaatti. (Italiansalaatin resepti: www.ruokala.net)
Kinkkutäyte:
150 g kinkkua
1 punainen paprika
2 rkl sinappia
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl sitruunapippuria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 prk Creme Fraichia
Hienonna kinkku ja paprika esim. cutterilla ja yhdistä kaikki ainekset tahnaksi.
Italiansalaatti
100 g
gluteenitonta spagettia
1–2
porkkanaa
1
omena
1
maustekurkku
100 g
tuoretta kurkkua
150 g
savukinkkua (voi olla myös valmista suikaletta)
Kastike:
1 dl
majoneesia
2 dl
kermaviiliä
1 tl
Dijon sinappia
mustapippuria
suolaa
Kypsennä pasta al dente. Kaada lävikköön ja anna jäähtyä. Suikaloi
kuorittu porkkana ja kiehauta ne kypsiksi. Jäähdytä. Kuori ja suikaloi
omena. Suikaloi kurkut ja savukinkku. Sekoita kastikeaineet. Sekoita
salaatin aineet keskenään ja lisää joukkoon kastike.
Kasaan voileipäkakun yleensä suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan, mutta sen voi kasata suoraan vaikkas tarjoiluvadille. Leipävuokaan kasattuna vuokaan on hyvä laittaa suorakaiteen muotoinen leivinpaperin palanen, joka on vuoan pitkien sivujen levyinen ja sen verran pitkä, että se yltää vuoan reunojen yli, mielellään valmiin kakun ympäri.
Varaa gluteenitonta leipää 12-16 viipaletta
ja niiden kostuttamiseen esim. gluteenitonta lihalientä tai laimennettua
sitruunamehua 1 dl. Kostuta 3-4 leipäviipaletta molemmin puolin sivellen kostutusnestettä pullasudilla ja laita viipaleet vuoan pohjalle leivinpaperin päälle yhtenäiseksi levyksi. (Jos leivät ovat kuivakuorisia, kuoren voi leikata pois tai leivän voi kastaa kokonaan kostutusliemeen.) Levitä italiansalaattia leipäviipaleiden päälle 0,5-1cm paksuinen kerros, kostuta taas leipäviipaleita ja laita salaattikerroksen päälle, laita leipäviipaleiden päälle kinkkutäytettä 0,5-1cm kerros (n. 1/3 täytteen määrästä), taas leipäkerros, italiansalaattia ja vielä yksi leipäkerros = 4 leipäkerrosta ja 3 väliä täytettä. Käännä leivinpaperin reunat kakun päälle ja laita vuoka jääkaappiin. Vuoan päälle voi laittaa kevyen painon. Kakusta tulee mehukas, kun se saa olla vetäytymässä jääkaapissa seuraavaan päivään. Säilytä jäljelle jäänyt kinkkutäyte jääkaapissa kakun kuorrutukseen seuraavalle päivälle.
Seraavana päivänä avaa leivinpaperit kakun päältä ja kumoa leipävuoka tarjoiluvadille leivinpaperin avulla. Poista paperi ja tasoita kakun reunat veitsellä pyyhkäisten, jos täytettä on pursunnut leipäviipaleiden välistä. Levitä kinkkutäyte kakun päälle (jos sitä on vähän, sitä voi jatkaa Creme Fraichilla tai tuorejuustolla - tarkista maku!). Koristele kakku esim. salaatinlehtiä tarjoilualustalle, puolikkaita kurkkuviipaleita kakun päälle reunoille, kinkkurullia, kirsikkatomaattista kukkia, herneenversoja.
Kalakakun voi tehdä samalla tekniikalla, ohje Valion "Tervetuloa juhlaan" kirjasta. Kalakakku on myös ollut pidetty ja helppo valmistaa. Täytteeksi tulee savukalatäyte ja yrttitäyte:
Kalatäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g savukalaa (lohta / siikaa)
2 tl sitruunamehua
1/4 tl mustapippuria
125 g kermaviiliä / rahkaa / Creme Fraichia
Kala silputaan pieneksi ja kaikki ainekset sekoitetaan tahnaksi.
Yrttitäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua persiljaa
1 dl hienonnettua ruohosipulia
(1 pieni valkosipulin kynsi)
Ainekset sekoitetaan tahnaksi. Tahnan maku paranee, jos se ehtii "tekeytyä" jonkun aikaa jääkaapissa ennen kakun väliin laittamista.
Kostutukseen kalalientä. Olen laittanut kalatäytettä 2 väliin ja yrttitäytettä 1 väliin + lopun yrttitäytteen kakun kuorrutukseksi. Koristeeksi voi laittaa graavi- tai kylmäsavulohesta ruusukkeita, tilliä, sitruunaviipaleita, salaatinlehteä tarjoiluvadille.
Jos juhlissa on 1-2 keliaakikkoa, voileipäkakun voi
tehdä pienemmässä mittakaavassa "leivoksena" 4:stä gluteenittomasta leipäviipaleesta ja loput täytteet voi käyttää
isompaan hiiva-/ruisvuokaleivästä tehtyyn voileipäkakkuun.
3 kommenttia:
Herkullisen näköistä. Itse en ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla voileipäkakun tekemistä gluteenittomana. Pitäisi varmaan kesän aikana testata.
Oletko jo kuullut tästä tuotekehitysportaalista gluteenittomille tuotteille? www.moilala.fi
Kannattaa käydä tutustumassa :)
Tänään löysin blogisi. Ihania ohjeita, joita aion kokeilla. Mieheni on gluteeniton ja rakastaa voileipäkakkua. Tämä menee ehdottamasti kokeiluun. Kiitos! Saanko mainostaa blogiasi omassani?
Hei Ulla! Saa mainostaa omassa blogissa :)
Lähetä kommentti