Kävin Prisman pakastekaapissa vierailulla. Löysin gluteenittoman muro-, piparkakku- ja torttutaikinan. Ja ostin joka sorttia testaamista varten!
Torttutaikina oli jo aikaisemmin tuttu Schärin Millefoglie-taikina. Ehkäpä taikinaa oli jotenkin kehitelty viime vuodesta, sillä muistini mukaan aikaisemmin joulutortut ovat kelluneet rasvassa paistamisen jälkeen, mitä ne eivät nyt tehneet. Eihän ne tortut olleet yhtä lehteviä kuin vehnäiset joulutortut, mutta torttuja kuitenkin!
Millefoglie-taikinasta tulee mieleen rahkataikina, esim. Valion reseptikirjaa mukaellen (250g voita, 1 tlk rahkaa ja 5 dl gluteenitonta jauhoseosta + 1 tl ksantaania - raaka-aineet sekoitetaan keskenään, muokataan kiinteäksi taikinaksi ja annetaan levätä jonkun aikaa jääkaapissa ennen leivontaa). Ei lehtevä, mutta maultaan voitaikina. Haaveenani oli kehitellä täksi jouluksi lehtevä gluteeniton voitaikina, mutta nyt näyttää siltä, että saan tyytyä tänä(kin) jouluna vielä valmistaikinaan =).
Ostamani gluteeniton murotaikina oli Moilas-tuotantoa. Annoin taikinan sulaa huoneenlämmössä ja kaulitsin sen leivinpaperin päällä jauhoseosta apuna käyttäen. Taikinaa oli kohtuullisen helppo työstää - vaati tosin kunnon muokkauksen ennen kaulitsemista. Ja taikina maistui hyvälle myös lasten mielestä =). Leikkasin sydämen muotoisella muotilla pikkuleipiä ja paistoin +200'C 5-6min. Jälkikäteen mietin, että keksit olisi voinut voidella kananmunalla ja viimeistellä muutamalla mantelilastulla... Keksit onnistuivat hyvin ja pysyivät hyvin kasassa. Maku mielestäni parani jäähtymisen edetessä. Siis ihan kelpo taikina valmistaikinaksi!
Valmistin myöskin oman murotaikinan:
200 g voita
1,5 dl sokeria + 2 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
4 dl Jytte-jauhoja (vaalea) + 1 tl ksantaania + 1 tl leivinjauhetta
Pehmeä voi ja sokerit sekoitetaan keskenään, lisätään kananmuna. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään voi-sokeri-vaahtoon. Taikina laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi kohmettumaan. Leivoin taikinasta pieniä palloja ja laitoin leivinpaperin päälle pellille, litistin hieman ja painasin pallon keskelle hasselpähkinän. Paistoin +200'C kunnes pikkuleipä sai hieman väriä. Pikkuleivät onnistuivat hienosti – kohosivat jonkin verran, muttei levinneet. Lämpiminä ne murenivat helposti, mutta jäähdyttyään ne kestivät hyvin.
Gluteeniton piparkakkutaikina oli Frian valmistama. Senkin sulatin huoneenlämmössä. Taikina oli todella helppo käsitellä ja työstää jauhotetulla leivinpaperilla. Leikkelin taikinasta piparkakkuja ja paistoin kuten murokakut. Piparkakut onnistuivat todella hyvin - vielä paremmin kuin valmistaikinasta tehdyt murotaikinakeksit! Lapset pitivät pipareista siinä määrin, että olisivat syöneet mieluummin gluteenittomia kuin vehnäisiä piparkakkuja!
Tulin tämän kokeiluleivonnan tuloksena siihen tulokseen, että nämä em. valmistaikinat olivat toimivia ja ajoivat asiansa - herkkusuu sai herkkuja! Onhan se mukavaa värkkäillä ja kokeilla omia taikinavariaatioita, mutta saa herkkuja helpommallakin =). Tosin valmistaikinoissa voi olla sellaisia lisättyjä ainesosasia, joita itsetehdyssä taikinassa ei ole...
8 kommenttia:
Kiva, kun kokeilet kaikkea uutta.. Uskaltautuu itsekkin sitten ostamaan.
Toivottavasti täältä meiltäkin päin löytyisi näitä valmistaikinoita. :)
Hei! Minulla on myös keliakia, ja olen niin onnellinen, että löysin tän sun blogin. Näistä vinkeistä on tosi paljon apua, kiitos tuhannesti siitä!
Hei vaan lasienkulille ja Helemulle! Mukavaa saada kommentteja blogia lukevilta! Hyvää uutta vuotta!
Hei vain! Aloinkin etsiä blogilistalta tähän aiheeseen liityyviä blogeja ja tänne löysin. Itselläni on ollut n. 20 v keliakia joten sen kanssa on arkipäivää.
Kysyisin että osaisitko sanoa mitään juuritaikinasta? Oletko itse kokeilut tehdä ?Tässä koitetaan sellaista tehdä ja saapi nähdä onnistuuko.
Oikein hyvää alkavaa uutta vuotta!
Hei Eija! Olen kokeillut juuren tekoa, ja hapanleipä onnistui ihan mukavasti. Tein itse juuren. Murensin pari glut. hapanleivän viipaletta 0,5 l vettä ja sekoitin mukaan tattarijauhoja - tein vellin, jota hapatin vuorokauden. Seuraavana päivänä lisäsin suolaa ja jauhoja ja leivoin leiväksi. Suola vaikuttaa hapantumiseen hidastavasti / vähentävästi, minkä vuoksi suola lisätään vasta kun aletaan tehdä varsinaista leipätaikinaa. Taikinasta kannattaa pakastaa palanen, esim. 0,5 dl, seuraavaa leivontakertaa varten. Seuraavalla kerralla juuri lisätään vesi-jauhovelliin ja annetaan hapantua 1-2 vrk riippuen siitä, kuinka hapanta leipää haluaa. Leipätaikinaan voi myös lisätä hiivaa, jos haluaa leivän paremman kohoamisen.
Miten sinun leipäprojekti onnistui?
Kiitos Aino neuvoista.
Meillä isäntä innoistui kokeilemaan ja pari satsia yrittikin jo. Kyllä niistä syötäviä tuli, tuppaa vain jäämään raaáksi sisältä vaikka kuinka kauan niitä uunissa piti.
Hei! Olen törmännyt samaan ongelmaan - leipä jää taikinaiseksi sisältä. Joskus on liian vähän jauhoja ja joskus taikinan kohoaminen ei onnistu. Voisi kokeilla lisätä vähän jauhoja taikinaan, tai hieman hiivaa. Tai kokeile leipoa matalampia leipiä, 3-4 cm paksuisia.
Aikaisemmin tuo Millefogie oli käsittääkseni tehty kookosrasvasta ja siinä oikein maistui kookos, mutta nyt on koostumus muuttunut ja mielestäni ehdottomasti parempaan suuntaan. Itse teen tuohon taikinaan lihapiirakan ja muut suolaiset piirakat ja joulutortut onnistuu myös, mutta ovat parhaimmillaan heti paistettuna.
Lähetä kommentti