maanantai 8. marraskuuta 2010

Gluteeniton valkosuklaakakku


Taidan tehdä tänä vuonna lasten kanssa isänpäiväkakuksi valkosuklaajuustokakun. Se ollut meidän suvussa sellainen kestosuosikki - "huonosti säilyvä" kakku, joka häviää kahvipöydästä alta aikayksikön =)!

Kakun pohja:
200 g gluteenittomia keksejä (kolakeksit, piparit ym. peruskeksit käy)
80 g pehmeää voita

Keksit murustetaan. Käytän murustamiseen vanhanajan puista marjasurvinta, jolla "hierrän" keksit muruiksi kulhossa. Murut ja pehmeä voi sekoitetaan keskenään ja seos levitellään irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Luulenpa, että pohja onnistuisi myös ilman voita... Varsinkin jos keksi on rasvaisen oloista. Eli pelkkä keksimuru levitellään leivinpaperin päälle tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.

6 liivatelehteä
1 levy Pandan valkosuklaata (130 g)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
1,5 - 2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vispikermaa
sitruunamehua maun mukaan
(Baileys Irish Cream-viskiä 1 - 2 cl)

Liivatelehdet laitetaan likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi esim. syvälle lautaselle. Suklaa sulatetaan vesihauteessa. Käytän vesihaudekattilaa - alempaan kattilaan vettä ja ylempään suklaa paloiteltuna; vesihaudetta kuumennetaan liedellä sen verran, että suklaa alkaa sulamaan. Lieden virta katkaistaan ja suklaa sekoitellaan sulaksi.
Tuorejuustot ja sokerit sekoitetaan keskenään. Kun liivatelehdet ovat pehmenneet, ne puristellaan kuiviksi ja sulatetaan tilkkaan kuumaa vettä. Liivateliuos "lirutetaan" ohuena vanava tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Seokseen lisätään sula valkosuklaa.
Vispikerma vaahdotetaan erikseen omassa kupissaan ja lisätään tuorejuustoseokseen - mieluiten käsin vispaten/pallovatkaimella nostellen. Lopuksi seosta voi maustaa Baileysillä ja sitruunamehulla. Tarvittaessa voi lisätä myös sokeria ja vanilliinisokeria oman maun mukaan.
Seos kaadetaan irtopohjavuokaan keksimuruseoksen päälle ja tasoitetaan. Vuoka peitetään esim. kelmulla ja laitetaan jääkaappiin hyytymään. Kakku saa hyytyä mielellään seuraavaan päivään. Kun kakku on hyytynyt, irtoreunat irroitetaan varovasti - käytän veistä apuna. Kakun voi siirtää kakkulautaselle pohjan alla olevan leivinpaperin avulla vetäen. Leivinpaperin voi leikata kauniimman muotoiseksi, ja kakku onkin valmis tarjoiltavaksi! Jos haluaa, kakkua voi koristella esim. suklaarusinoilla, muutamalla oikealla ruusun kukinnolla ja lehdellä, tuoreilla marjoilla tms.

3 kommenttia:

kaisu marjatta kirjoitti...

Kävipäs minulla tuuri, löysin sivusi ihan sattumalta, tai liekö enkelit asialla. no joka tapauksessa, perheeni ja lasten sekä omaisten parissa sekä itsellänikin on joitakin esteitä syödä mitä tahansa, laktoosi intoleranssi, keliakia, ovat läheisten vaivoja, ja herkullisen aterian tai varsinkin kakun leipominen on jo ongelma. Se pitäisi olla vielä helppo tehdä. Itsellä on sokerin käyttö rajattu, vain vähän. ei siis vielä paha sokeritauti. heti jos syön liikaa makeaa juhlissa, voin pahoin. sivullasi ei ole lukija palstaa, mutta yritän nyt tallentaa sivusi kirjain merkkeihin, että löydän uudestaan. Tulen uudelleen lukemaan vielä nyt vain selaan mitä herkkuja löytyy. Kiitos näistä resepteistä!

kaisu marjatta kirjoitti...

Piti palata vielä alkuun löysin yhden sivun jossa on raskausajan diabetis. toisella tyttärelläni on sekin riesa. ihan yksi perus kysymys, millä korvat sokeri, jälkiruuissa ja leivonnaisissa, että voi turvalliseseti tarjota ja itserkkin nauttia, ilman pelkoa pahoinvoinnista.

jos kakun ohjeessa on esim. 3dl sokeria.. mitä tilalle?

kysyn kun en tiedä, silti pitäisi olla hyvää..???? Hedelmiä syön paljon. Eli onko hedelmäsokeri hyvä????laitan nyt poikkeusellisesti sähköposti linkkini. kysymys on minulle tärkeä. tai paremminkin vastaus!

Aino kirjoitti...

Hei! Vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja Antti Heikkilä suosittelee makeutusaineita sokerin tilalla, mutta enpä osaa sanoa miten se toimii leivonnassa. Itselläni on sellainen periaate, etten käytä keinotekoisia aineita, joten käytän mieluummin sokeria kuin jotain muuta.

Minun havaintoni diabetekseen perustuu omiin verensokerimittauksiin. En osaa sanoa, onko hedelmäsokeri sen parempi kuin tavallinen sokeri. Eli suosittelisin tekemään oman testin ja mittaamaan verensokeriarvoja onko niissä eroja käytettäessä hedelmä- ja tavallista sokeria - ja tekemään valintoja sen perusteella, mikä on itselle hyvä.