250 g maitorahkaa

1,5 dl vettä
Vesi ja maitorahka lämmitetään kädenlämpöiseksi (keitin vettä vedenkeittimellä, vatkasin rahkaa hieman, ja lisäsin siihen kuumaa vettä sopivan määrän keittimestä) ja siihen lisätään mausteet ja kananmuna:
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vanilliinisokeria
1 kananmuna
4 dl hienoa Semperin jauhoseosta
4 dl karkeaa Semperin jauhoseosta
1 tl ksantaania
3 pss kuivahiivaa (n. 33 g) (tai 100 g tuorehiivaa vesi-rahkaseokseen liuotettuna)
Jauhot, ksantaani ja kuivahiiva sekoitetaan keskenään ja alustetaan neste-mausteseokseen. Alustaminen onnistuu ihan mukavasti vaikka aluksi pallovatkaimella vatkaten, ja loput käsin. Alustamisen aikana lisätään taikinaan sula voi:
50 g sulaa voita
Annoin taikinan kohota jonkun aikaa lämpimässä, ja muokkasin taikinaa vähän lisää. Olen huomannut, että pieni määrä (pari hyppysellistä) tattarijauhoa sopii hyvin hiivataikinan alustamiseen - ei tartu käsiin ja helpottaa leipomista. Jaoin taikinan kahtia ja pyöritin palat tangoiksi. Jaoin tangot yhteensä n. 25 palaan ja leivoin niistä palloja. Tein muutamasta pallosta donitsin tekemällä reiän keskelle ja muotoilemalla rinkulaa tasaisemmaksi. Munkit ehtii kohota hieman lisää sillä aikaa, kun rasva sulaa ja kuumenee.

Paistoin munkit molemmin puolin sopivan ruskeiksi ja nostin uuniritilän päälle, joka oli syvän uunipellin päällä - siistiä hommaa =). Sokeroin hieman jäähtyneet munkit syvässä lautasessa sokerikasassa. Ja kylläpä tuli hyviä! Kelpasi myös 6 v. pojalleni =).
1 kommentti:
Kiitos! Tällaista etsin ja sinuta löysin!
Lähetä kommentti