tiistai 24. maaliskuuta 2009

Uunipuuroa!

Olen miettinyt, mikä on sellainen ruoka, jota olen kaivannut keliaakikkona ollessani. Ja nyt se on löytynyt - uuniohrapuuro! Positiivista on ollut se, että "kaivattavaa ruokaa" on pitänyt oikein miettimällä miettiä =). Koen, etten ole menettänyt mitään ruoan suhteen, vaikka olenkin nykyään keliaakikko. Lähes kaikkea voi tehdä gluteenittomana - ja mitä ei voi, sitä ei tarvita =).

Uuniohrapuurollekin löytyy "korvike". Löysin kaupasta Puuppolan Aitokauraa kokonaisina kauraryyneinä ja paketin kyljessä ohje puurolle:

1,5 dl Aitokauraryynejä
7 dl täysmaitoa
0,5 tl hienokiteistä merisuolaa

Uunivuoka voidellaan hyvin, kaurat huuhdotaan kylmällä vedellä ja kaadetaan uunivuokaan. Lisätään suola ja maito. Uunivuoka laitetaan +180'C paistumaan 1,5 h. Paistamisen jälkeen puuron annetaan vetäytyä 5 - 10 min.

lauantai 21. maaliskuuta 2009

Gluteeniton kääretorttu

Tänään oli ohjelmassa taas leivontaa. Tein gluteenitonta kääretorttua ja perheessäni asuva vaihto-oppilas teki "taviksille" pizzaa. Kääretorttu on meidän perheessä aika huonosti säilyvää - tämän päiväinen leipomuskin on jo hävinnyt lähes kokonaan parempiin suihin =).

Kääretortun täytteeseen tuli liivatelehtiä, joten laitoin ne ensimmäiseksi kylmään veteen likoamaan, ennen kuin aloitin tekemään pohjaa.

Pohjaan tuli:

5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl hienoja riisijauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus ksantaania

Sekoitin kuivat aineet keskenään. Vatkasin kananmunat ja sokerin vaahdoksi, ja lisäsin kuivat aineet siivilän läpi vaahtoon. Levittelin taikinan 60 cm leveälle uunipellille paperin päälle ja paistoin +225'C rusehtavaksi. Kumosin paistetun pohjan sokeroidulle voipaperille.

Ja täytteeksi:

4 liivatelehteä - liotetaan 10 min kylmässä vedessä
kuumaa vettä sen verran, että liivatteet saadaan liuotettua nestemäisiksi
200 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
1 prk vispikermaa
100 g valkosuklaata
2 cl Bailey'stä
sokeria ja vanilja sokeria maun mukaan
1 rkl sitruunamehua

Laitoin valkosuklaat pieneen kattilaan ja kattilan kuumaan vesihauteeseen vähän isompaan kattilaan, ja sulatin suklaan. Vatkasin vispikerman ja sokerit vaahdoksi omassa kupissaan, ja appelsiinituorejuuston omassa kupissaan. Puristelin liotetut liivatteet vedestä ja laitoin lasiin pieneen määrään kuumaa vettä (0,25 - 0,5 dl) ja liuotin nesteeksi. Kaadoin liivatenesteen ohuena nauhana tuorejuustovaahtoon koko ajan vatkaten - sileä lopputulos. Lisäsin tuorejuustoon myös sulatetun suklaan ja kermavaahdon. Lopuksi lorautin pari senttiä Bailey'stä ja sitruunanmehua ja sekoitin koko herkun kunnolla.

Levittelin herkkutäytteen kääretorttupohjalle ja laitoin koko komeuden tarjottimella levynä jääkaappiin hyytymään hetkeksi, 10 min. Ja hyytymisen jälkeen rullasin tortun muotoonsa. Täytettä tulee tällä ohjeella reippaasti - jopa kahteen kääretorttuun. Torttu oli siis aikas massiivinen =). Ja herkullista! Ja "huonosti säilyvää" =).

Tästä saisi myös oivan kakun, kun kuorruttaa kääretortun kermavaahdolla ja laittaa vaikkas kahtia leikattuja amerikanpastilleja tai muita karkkeja koristeeksi.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Gluteenittomia herkkuja

Menin kahvilaan ottaakseni kahvin ja jotain hyvää. Kahvilan valikoimassa on tavallisesti ollut gluteenitonta tuotetta, mutta tällä kertaa mitään ei ollut. Otin pelkän kahvin ja käväisin viereisessä luontaistuotekaupassa. Löysin sieltä gluteenitonta lakua ja Risentan seesamikrokanttipatukoita. Gluteeniton laku oli todella hyvää. En vain muista valmistajaa, eikö netistä löydy samannäköistä pussia - pitää käydä uudelleen =). Seesamipatukka on ehkä väärä nimi tuotteelle sillä patukkapussukasta löytyy 4 ohutta levyä kuten keksejä. Keksi on rapea ja todella makea - näyttää siltä kuin seesaminsiemenet olisivat kirkkaassa sokerilevyssä =).

Citymarketin keksihyllystä löysin Schärin Milly Friends lasten keksejä, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia - ja jos nyt oikein pussia tulkitsin, myös maidottomia ja munattomia. Keksipussi on houkuttelevan näköinen mehiläiskuvineen ja kirkkaan keltaisine pussineen - tarttuu myös aikuisen silmään ja käteen =). Keksi on maultaan Marie-keksin ja Muumi-keksin välimuoto, vaniljaan vivahtava - ja mehiläisen kuvalla varustettu, kuten kunnon lasten keksin tuleekin olla.

Seesamikeksit ja mehiläiskeksit sopivat hyvin kahvin kaveriksi. Seesamikeksit sopii myös välipalaksi tai makeannälkään =).

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Gluteeniton sienipiirakka

Tänään sattui koominen "ruokavahinko". Olin ottanut eilen sulamaan kaksi isoa rasiaa kaalilaatikkoa - tai niinhän minä luulin. Tänään töistä tullessani aukaisin rasiat ja huomasin, että siinäpä olikin lähes 2 kg herkkutatti-sienipaistosta!! Paistokset olivat jo sulaneet, joten ne olisi pakko käyttää johonkin. Mihin kummaan saisin käytettyä 2 kg sieniä??? Päätin leipoa sienipiirakan, jotta voin pakastaa uudelleen osan tuotteesta. Jonkun mielestä herkkutatti voi mennä hukkaan piirakassa, mutta hätätilanteessa tämä lienee sallitua =).

Pohja:

100 g pehmeää voita
1,5 - 2 dl hienoja riisijauhoja
1,5 - 2 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl kylmää vettä

Jauhomäärä on arvio, sillä lisäsin jauhoja suoraan voin sekaan sen verran, että seoksesta tuli irtonaista / hiutalemaista. Lisäsin hiutaleseokseen veden ja sekoitin hyvin. Taputtelin taikinan isoon lasagnevuokaan (35 x 40 cm) leivinpaperin päälle.

Levittelin pohjan päälle sieni-sipulipaistosta parin sentin kerroksen ja sen päälle juustoraastetta.

Lopuksi valmistin muna-maidon:

3 - 4 kananmunaa
4 dl rasvaseosta (Ruoka 5 %)
2 dl maitoa
1 tl suolaa
maustepippuria

Ja kaadoin sen sienipiirakan päälle. Paistoin piirakan + 225'C kunnes piirakka oli kauniin värinen. Piirakka onnistui ihan mukavasti ja kelpasi myös "tavikselle".

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Reissussa

Kävin kotimaan lomalla Tampereella ja Porissa. Kävin kummassakin kaupungissa kauppahallissa tutkailemassa gluteenittomien tuotteiden valikoimaa. Tampereen kauppahallia kiertäessäni huomasin yhdessä kojussa kyltin, jossa oli jotain tämän tapaista: "tiistaisin tuoreita gluteenittomia tuotteita". Koju oli Brander Bakery. Brander on pitkän linjan leipomo-konditoriakahvila-yritys, joka toimii Tampereen alueella. Keskustelin myyjän kanssa ja hän kertoi, että heillä käy gluteenittomia tuotteita ostavia asiakkaita myös muista kaupungeista. Kuulemma gluteenittomien tuoretuotteiden tarjonta on onnetonta esim. Jyväskylässä - näin olivat asiakkaat todenneet. No tiedäpä häntä, kun en ole vieraillut Jyväskylässä ollessani gluteenille intolerantti henkilö. Ostin Branderilta vadelmapullia ja tattarisämpylöitä, 1 € / kpl. Vuokaleipääkin oli tarjolla, mutten ostanut tällä kertaa. Pulla oli oikein hyvä - rakenteeltaan kuten vehnäpulla, mutta hieman sitkeämpi. Pulla säilyi tuoreena pari päivää - ja sitten ne loppuivatkin, joten pidempää säilyvyyttä en voinut tutkia =). Sämpylä oli todella pehmeä, mutta rakenteeltaan tyypillinen gluteeniton: sisus näytti hailakan kiiltävältä ja oli sitkeähkö. Maultaan kumpikin tuote olivat hyviä.

Porin kauppahallista tiesinkin löytäväni gluteenittomia tuotteita, sillä siellä on Porin Keliapiste. Kävin katsomassa, millaisia tuotteita siellä on myynnissä. Ja siellähän oli vaikka mitä! Keliapisteessä on myynnissä yli 40 oman leipomon tuotetta - kaikki luontaisesti gluteenittomia. Ostin porkkanasämpylöitä (0,90 € / kpl) ja riisi- ja perunapiirakoita (1€ / kpl). Sämpylät olivat todella hyviä! Kuori oli rapea ja sisus kuin vehnäsämpylässä - kuohkea ja väriltään matta. Piirakat olivat myös todellä hyviä. Perunapiirakoissa hieman häiritsi perunatäytteen väritys. Se näytti liian tärkkelysmäiseltä, eikä ollut kovinkaan esteettisen näköistä - johtuu varmaankin perunasta, jota siihen on käytetty - muusista tule liisterimäistä... Mutta muuten kerrassaan mainioita tuotteita. Kysyin, toimitetaanko tuotteita muualla ja myyjä kertoi, että niitä menee Turkuun ja Helsinkiin.

Kylläpä tuli tuoretuotteita ikävä, kun tulin reissusta kotiin ja otin pakastimesta patongin ja sulattelin sen. Testasin tämän Moilasen patongin aikaisemmin sulattamalla sen mikrossa ja se epäonnistui. Nyt sulatin patongin huoneen lämmössä ja huomasin, että se on aikamoista "tilttanaa" - kuohkeutta ei ole ollenkaan. Liekö taikinassa likaa jauhoja... Saisi Kajaanissakin olla kauppahalli - tai edes sellainen konditorialiike, josta voisi ostaa itseleivottuja gluteenittomia tuotteita! Eikö ketään kiinnostaisi perustaa erikoisleipomoa Kajaaniin???