keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Lisää raparperia - raparperi-ylösalaisinkakku


Raparperia on edelleen reilusti kasvamassa, joten johonkin sitä pitäisi käyttää... Juhannuksena kokeilimme kääriä vähän kaikkea pekoniin - tv-mainonnan uhrit! Kääräisin myös raparperia pekoniin. Olisi varmasti ollut ihan toimiva viritys, jos olisin lisännyt raparperiin ripauksen fariinisokeria.

Tänään laitoin uuniin tulemaan raparperikakkua mummoni ystävän Mailan omenapiirakkaohjetta mukaellen. Alkuperäisessä ohjeessa ohuehkot omenalohkot laitetaan taikinaan pystyyn tiheästi, mutta nyt tein ohjeen taikinalla raparperi-ylösalaisinkakun:

2 isoa raparperin vartta ohuehkoina viipaleina
1 dl fariinisokeria, ruokosokeria tms. tummaa sokeria (laitoin Muscovado ruokosokeria, kun sitä sattui olemaan kaapissa)

Raparperiviipaleet ja fariini-/ruokosokeri laitetaan uunivuoan (vuoan koko 30 x 40 cm) pohjalle leivinpaperin päälle, ja tehdään taikina:

3 dl sokeria
9 dl gluteenittomia jauhoja (laitoin 6 dl Fin mix-jauhoseosta ja 3 dl hienoa riisijauhoa)
2 tl leivinjauhetta
2 isoa kananmunaa
120 g sulatettua voita
4,5 dl maitoa

Ainekset mitataan kulhoon ja sekoitetaan esim. puuhaarukalla tai vispilällä. Taikina valutetaan raparperiviipaleiden päälle uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Kakkua paistetaan + 200'C n. 30 min. Kumosin kakun aika pian uunista ottamisen jälkeen tarjottimelle.

Ylösalaisinkakku onnistui ihan mukavasti, mutta Muscovado ruokosokeri ei ollut ihan niin makunystyröitä hivelevä kokemus kuin fariinisokeri olisi ollut, eli seuraavaan kakkuun laitan ehdottomasti fariinisokeria! Tupasautin päälle hieman tomusokeria koristeeksi ja tarjosin kakkua perheelle vaniljakastikkeen kanssa. Hyvin näytti maistuvan!




Ei kommentteja: